Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam, szybki temat do społeczności vipokpl, bo wiem że jest tu sporo ludzi co klikają w komputer. Jakie miasto jest najbardziej perspektywiczne dla "karierowicza" w IT? Pracuję aktualnie zdalnie i mam 3 lata expa, siedzę u mamusi i tatusia w domu na zadupiu 2h od stolicy (Polska B here), także oszczędzam dużo kasy, przyszłościowo chciałbym się osiedlić w jakimś dużym mieście, chodzi mi o zwyczajne zabezpiecznie się na przyszłość gdybym musiał kiedyś zmienić pracę i musiałbym jeździć do biura, to wolałbym nie tracić masy czasu na dojazdy i nie chciałbym się martwić o ilośc ofert pracy, no i też chodzi mi o to żeby w końcu zamieszkać samemu a nie u rodziców plus wolę mieć całą masę usług na miejscu, jak to w dużym mieście. Singiel here, mogę mieszkać na 25m2, aby mieszkanie było w dobrej lokalizacji, gdzieś gdzie jest naprawdę dobry rynek pracy IT i dobra komunikacja miejska, chciałbym maksymalnie wziąć kredyt na 400k, naprawde nie potrzebuje niewiadomo czego do mieszkania i chce mieć niską ratę, żeby mi jak najwięcej kasy zostawało.

Defaultowo mogłaby być i ta Warszawa, najlepiej też znam to miasto i stamtąd tez mam pracę, ale jest to tak przeogromne miasto że mieszkanie nie przy metrze i praca nie przy metrze oznacza i tak dojazdy około godziny a często więcej. A przy metrze ceny 20-25k/m2 także nawet te 25m2 będzie trudno kupić. Gdyby nie te ceny to pewnie bym i tam próbował się wbić, no ale jest tragedia, więc patrzę gdzieś indziej. Jak stoi rynek pracy IT w jakimś Wrocławiu, Poznaniu, Katowicach w porównaniu do cen mieszkań? Opłaca się przenosić?
#mieszkaanie #pracait #korposwiat

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Im mniejszy metraż, tym więcej z metra się płaci. Ja bym celował przynajmniej w 40+ metrów. Poniżej tego ceny to scam totalny. A co do miasta, Kraków, ale jeśli WWA Ci pasuje życiowo, to też git miejsce.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Ja robię całe życie zdalnie od 2007 roku, od juniora po obecnie C-level (role CIO, CISO) w fintechu gdzie teraz jestem regulowany i prześwietlany niczym bossowie banków. Także chyba “karierowicz” jestem. Jak jest news o “bonusach dla bankierów” to to o mnie, bo też pod ten reżim podpadam XD.

Także dla mnie miasto nigdy nie miało znaczenia. Kraj miał. Ale już w kraju to zalanie gdziekolwiek, z okazjonalną 1-2
  • Odpowiedz