✨️ Obserwuj #mirkoanonim Mirki, kryzys w IT dopadł również mnie. Wczoraj dostałem wypowiedzenie z firmy (zachodniej kontraktorni) w której pracowałem prawie trzy lata. Powód to najzwyklejsza redukcja zatrudnienia, nie mieli żadnych zastrzeżeń do mnie bądź do jakości mojej pracy. Nie była to może idealna firma, ale mogłem się trochę obijać i kasa była przednia: 25-30k netto na B2B. No i full remote :) Dali mi czas do końca października, pewnie niedługo ogarnę sobie CV i od września zacznę szukać nowej pracy. Boję się, że nie znajdę nic za takie pieniądze, albo trafię na pracę, gdzie będę mieć ostry zapierdziel. Może niektórzy będą się łapać za głowę z moich "problemów", ale wiadomo że do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja. Ja też miałem już swoją rutynę, trochę przy kompie, raz dziennie na spacer z psem, albo raz na jakiś czas wyjście na zakupy w ciągu dnia, bez jakiekolwiek presji. Tego się najbardziej boję, presji. Trzymajcie kciuki, żebym znalazł jakąś fajną robotę za pieniądze na podobnym poziomie :) #programista15k
Boję się, że nie znajdę nic za takie pieniądze, albo trafię na pracę, gdzie będę mieć ostry zapierdziel.
@mirko_anonim: ło jezus maria to znajdziesz za mniej, albo sobie zrobisz przerwę 3 miesiące polecisz do Tajlandii, wrócisz na zimę przez 2 miesiące będziesz kodził dla siebie jakieś projekciki i wystartujesz w nowej firmie
denerwuje mnie takie myślenie ludzi, że ZAWSZE całe życie, 50 lat kariery zawodowej będą zarabiać tylko więcej i
@mirko_anonim: Możesz informować na bieżąco jak idzie, ale faktycznie jak miałeś nawet do 30k to może być ciężko znaleźć - tym bardziej z full remote. Utwórz jakiś tag.
✨️ Autor wpisu (OP): Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierają :)
Odpowiadając na kilka pytań, tak, były grupowe zwolnienia ale na dość małą skalę. Firma rozwiązała dwa zespoły, ok. 10 developerów. Dla kilku znalazło się miejsce w innych projektach, cała reszta poleciała.
Poduszka finansowa jest, żona pracuje i też dobrze zarabia, także o kasę w krótszej perspektywie się nie martwię.
Hej Mirki i Mirabelki. Chwalę się nowym autem ( ͡°͜ʖ͡°) Audi A3 1.5 150KM. Póki co jeździ się super. Katalogowo - 190k, cenowo z ok 20% rabatem wyszło minimalnie ponad 150k. #motoryzacja #audi
Mirki, kryzys w IT dopadł również mnie. Wczoraj dostałem wypowiedzenie z firmy (zachodniej kontraktorni) w której pracowałem prawie trzy lata. Powód to najzwyklejsza redukcja zatrudnienia, nie mieli żadnych zastrzeżeń do mnie bądź do jakości mojej pracy. Nie była to może idealna firma, ale mogłem się trochę obijać i kasa była przednia: 25-30k netto na B2B. No i full remote :) Dali mi czas do końca października, pewnie niedługo ogarnę sobie CV i od września zacznę szukać nowej pracy. Boję się, że nie znajdę nic za takie pieniądze, albo trafię na pracę, gdzie będę mieć ostry zapierdziel. Może niektórzy będą się łapać za głowę z moich "problemów", ale wiadomo że do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja. Ja też miałem już swoją rutynę, trochę przy kompie, raz dziennie na spacer z psem, albo raz na jakiś czas wyjście na zakupy w ciągu dnia, bez jakiekolwiek presji. Tego się najbardziej boję, presji. Trzymajcie kciuki, żebym znalazł jakąś fajną robotę za pieniądze na podobnym poziomie :)
#programista15k
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Jakie technologie?
@okrupnik: czemu?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: ło jezus maria to znajdziesz za mniej, albo sobie zrobisz przerwę 3 miesiące polecisz do Tajlandii, wrócisz na zimę przez 2 miesiące będziesz kodził dla siebie jakieś projekciki i wystartujesz w nowej firmie
denerwuje mnie takie myślenie ludzi, że ZAWSZE całe życie, 50 lat kariery zawodowej będą zarabiać tylko więcej i
@klebix: Jak miał przejadać 25k, skoro 25k miał netto na B2B?
@slgdfhsdhjfbs: wykopki nie ogarniają netto na B2B :)
@klebix: 25k minus podatek dochodowy(12-19%), ZUS i składka zdrowotna. Realnie zostanie 18-19k.
Odpowiadając na kilka pytań, tak, były grupowe zwolnienia ale na dość małą skalę. Firma rozwiązała dwa zespoły, ok. 10 developerów. Dla kilku znalazło się miejsce w innych projektach, cała reszta poleciała.
Poduszka finansowa jest, żona pracuje i też dobrze zarabia, także o kasę w krótszej perspektywie się nie martwię.
@mirko_anonim: i bardzo dobrze!