Aktywne Wpisy

32cm +750
źródło: FB_IMG_1778474329940
Pobierz
Hej! Mam obecnie iPhone 14 pro. No i w sumie oprócz tego, ze zjechałem juz baterie (80%), to telefon działa idealnie. Jest szybki, ma fajny ekran, robi świetne zdjęcia. Do tego używam go czasem jako kamerki internetowej podczas calli - jakość jest po prostu rewelacyjna. Zastanawiam się czy jest sens wymiany tego modelu na nowy, ale nie widzę po prostu żadnych argumentów. Wymienię baterie za około 300zl i będzie idealnie. Co myślicie?

Widzę zachwyty nad TBSami na mirko to chciałbym wrzucić swoją historię.
Generalnie o TBSach sporo można poczytać w internecie, ja się napaliłem z małżonką w dobrych kilka lat temu, bo wtedy policzyliśmy sobie, że TBS wyjdzie około 2x taniej niż wynajem, a na własne mieszkanie nas nie było stać.
TBS w Kato. Na początku czynsz 800zł + 100zł miejsce garażowe + partycypacja jakieś 40 000zł.
Na początku zajebiście czuliśmy się jakbyśmy boga za nogi złapali, bo januszowi od wynajmu trzeba było płacić 1500zł.
Do 2020 r nie było dużych podwyżek, może czynsz wzrósł do 1000zł.
Ale w czasie pandemii wysokość czynszu zaczęła być aktualizowana 2 razy w roku. Pod koniec 2022 roku płaciliśmy 1800zł + 250zł za miejsce w garażu.
Czynsz mógłby wzrastać tak w nieskończoność, więc zdecydowaliśmy szukać czegoś swojego. Dodajmy do tego, że TBSu nie da się wykupić, więc tak naprawdę płacisz wysoki czynsz do końca życia, w przeciwieństwie do kredyciarzy którzy po tych 20 - 25 latach spłacają kredyt i ich koszty mieszkania maleją.
Przemyślcie sobie czy naprawdę opłaca wam się TBS bo my z żoną uznaliśmy że bardziej nam się będzie opłacać mieszkanie na kredyt.
TBS ma swoje minusy.
#nieruchomosci #mieszkania #tbs #gospodarka #katowice
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: nie, jest określony maksymalny czynsz w tbsach https://obido.pl/odkrywaj/mieszkanie-tbs-o-czym-musisz-wiedziec-zanim-sie-na-nie-zdecydujesz.html
Przez lata kredyt bardziej się opłacał niż opłata do TBSU co miesiąc, ale od jakiegoś czasu sytuacja się odwróciła i kredyt jest wyraźnie droższy.
no i to właśnie jest idea tbsów czy szerzej społecznego budownictwa że oni nie podlega prywatyzacji tylko pozostaje w zasobie samorządu.
Jak ktoś chce budować własny majątek to nie jest rozwiązanie
2. Jaki metraż?
3. Co wchodzi w skład czynszu?