Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do ludzi co jezdza na rowerach - po co zakładacie te obcisłe stroje czy one dodają wam prędkości? Jest na tyle różnicy że opłaca się to kupywać i zakładać? #rower #kolarstwo
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ScarySlender: Odpowiem choc juz dobrych pare lat nie jezdze (kolana padly)

Mialem dokladnie tak samo jak Ty. Nabijalem sie z tych co mieli te koszulki i spodenki.

Ale ze nie dalo mi to spokoju to kupilem zeby wytestowac. Jest ogromna roznica :DDD Przestalem sie nabijac :P

Podobnie SPD. Niebo a ziemia. Ale tutaj ostroznie bo mozna se kolana rozwalic (jestem tego zywym przykladem)
  • Odpowiedz
@ScarySlender: sam nie jeżdżę w takich, ale na pewno są wygodne, lepiej odprowadzają pot, często spodenki mają wkładkę, żeby było wygodniej na siodełku, koszulki mają kieszenie z tyłu na np batony czy dętkę + oczywiście cośtam pomagają zmniejszając opór powietrza.
  • Odpowiedz
@ScarySlender: Po pierwsze to nie amatorzy wymyślili te stroje tylko profesjonaliści to podejrzewam, że wiedzą co robią.
Jest wiele aspektów, ale przede wszystkim wygoda i bezpieczenstwo. Podczas jednej, dłuższej jazdy wykonujesz kilka tysięcy ruchów. Dzięki obcislemu strojowi nic się nie ociera, nie odgniata i nie piecze. Trzecia sprawa to hałas nieprzylegających ciuchów podczas szybszej jazdy. Już jak założysz wiatrówkę, która tak nie przylega odgłos łopotania wkurza. Po czwarte możliwość korzystania
  • Odpowiedz
jak to zrobiłeś?

@nasi-lemak: Odpowiem ale uprzedzam ze to tylko moja teoria.

30 lat jezdzilem na rowerze. I to nie do sklepu po bulki ale calkiem fajne wycieczki. I w pewnym momencie postanowilem "zainwestowac" wlasnie w odpowiedni ubior i
  • Odpowiedz
@ScarySlender: a ludzi na basenie pytasz czemu mają kąpielówki, czepki i okulary? Piłkarzy, nawet amatorów, grających na murawie po co zakładają buty do gry w piłkę? W trampkach też zagrasz, ale lepiej się gra w butach do tego stworzonych.
  • Odpowiedz
@gorzki99: podobnie mam z SPD, więc zdążyłem z nich zrezygnować i jeżdżę na platformach. Próbowałem cały sezon je ustawić tak, aby było dobrze, ale jednak nie potrafię się przyzwyczaić. Ciągle jest gdzieś w stopach ból. Tłumaczę to sobie moimi krzywymi nogami po piłce ;) niemniej jeżdżę na rowerze raz/dwa w tygodniu, więc brak SPD nie robi mi absolutnie żadnej kluczowej różnicy.
  • Odpowiedz
@w00nski: No ja jezdzilem "ciut" wiecej :P
One serio robia robote. Robia roznice.

Teraz - z perspektywy czasu i doswiadczenia - nie zalowalbym kasy na fita.

Ale jak wspomnialem to tylko moja teoria. Ze na ficie by dostosowali ustawienia podemnie a mnie mnie pod ustawienia. Nie
  • Odpowiedz
@Black_Sparrow: A Ty myslisz ze ja mam od groma znajomych i to jeszcze jezdzacych na rowerze? No nie mam :P

Jak napisalem wczesniej - to tylko moja teoria ktora wyniknela z obserwacji. Czy jest prawdziwa? Nie wiem. Czy moze byc prawdziwa? Mysle ze tak.
  • Odpowiedz
@chromypies: też mnie to r---------a. Każdy sport, który chcesz uprawiać bardziej poważnie uprawiasz w konkretnym stroju. Chodziłem na siłownię, to widziałem napakowanych byków w legginsach i jakoś nikt się do nich nie pruje, że pedaliada i cisną sobie jajka. Nurkować też można w kąpielówkach, ale jakoś nurkowie robią to w obcisłych kombinezonach neoprenowych. Długie dystanse biega się w szortach krótkich jak majty i jeszcze nie spotkałem się, żeby ktoś stwierdził,
  • Odpowiedz
@Black_Sparrow: Nie szukalem. Bo po co? Pogodzilem sie z tym ze na rowerze juz nie pojezdze. Pewno by sie dalo po jakies rechabilitacji i bez uzycia spd. Tylko ze jak zaznales pewnych doswiadczen to polsrodki tak srednio sa fajne.

Ja se oba kolana uszkodzilem juz za dzieciaka. jednym przyperdzielilem w szyne tramwajowa a drugim w metalowy slupek z bramki. Znajdz mi kogos kto tak ma :P

Zdaje sobie sprawe ze
  • Odpowiedz