Wpis z mikrobloga

Chłop 36 lat i w końcu kupił pierwszy nowy samochód w życiu. Chłop sobie obiecał, że jak kiedyś będzie już dorosły i będzie go stać na nowe auto, to kupi coś fajnego, ale jednak krakowski centuś mocno i chłop jest za chytry nawet na swoje marzenia ʕʔ więc ostatecznie kupił najpopularniejszy samochód w USA, czyli Forda F-150... a nie czekaj, w tym roku F-series spadło z rowerka i teraz najpopularniejszy samochód w potężnym USA to japońska Toyota RAV4 ( ͡º ͜ʖ͡º)

Z drugiej strony motoryzacyjna dusza trochę wygrała, bo wziąłem prawie najwyższą wersję i dopłaciłem za wszystkie pakiety i głośniki JBL, a i tak zapłaciłem ułamek europejskiej ceny. Ta sama wersja w PL nazywa się chyba GR Sport i kosztuje od 236,900 PLN. Tu w tej cenie można mieć dwie RAV4 w średniej wersji, no ale Polska to w sumie teraz bogactwo i ludzi pewnie stać. Nie to, co w biednej hameryce ( ͡º ͜ʖ͡º)

BTW spalanie na razie 46 mpg, co daje jakieś 3.90 USD / 14.16 PLN za każde przejechane 100km ( ͡º ͜ʖ͡º)

#chwalesie #pokazauto #motoryzacja #usa
fuji - Chłop 36 lat i w końcu kupił pierwszy nowy samochód w życiu. Chłop sobie obiec...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 25
Jak doszedłeś do takiego majątku? Co robisz na codzień?

@imnotreal123 Z szacunku do amerykańskiej kultury życia na kredyt i od wypłaty do wypłaty, poszedłem do banku i najsampierw się ukłoniłem, a potem ładnie poprosiłem o kredyt ʕʔ

A tak w ogóle to, jako że Ameryka to wciąż 19 wiek, jeśli chodzi o bankowość, to wypuścili mnie z salonu w sobotę na słowo harcerza, że im puszczę przelew
  • Odpowiedz
@fuji Aha, czyli wziąłeś kredyt, postanowiłeś kupić za to auto i pochwalić się nim w internecie. Nie rozumiem fenomenu brania przez ludzi "darmowych" pieniędzy w banku. I co potem? Jak zamierzasz go spłacić? Po co ci tak drogie auto?
  • Odpowiedz
A tak w ogóle to, jako że Ameryka to wciąż 19 wiek, jeśli chodzi o bankowość, to wypuścili mnie z salonu w sobotę na słowo harcerza, że im puszczę przelew z zaliczką w poniedziałek xD

@fuji: Ogólnie taka ciekawostka (przynajmniej w moim odczuciu) gdyby Stany Zjednoczone chciały naprawdę walczyć z imigracją nielegalną to zaczęliby przede wszystkim od tego żeby usprawnić swój system bankowy i zlikwidować czeki. Amerykańska motoryzacja obecnie jest
  • Odpowiedz
  • 3
cieszę się, bo wydaje mi się, że zaparkowałeś na zakazie i zaraz będzie ticket. xDDD

@Przypadkowy Panie a widzisz pan tam strzałkę pod znakiem? ( ͡º ͜ʖ͡º) Jeżdżę zgodnie z przepisami, na razie tylko raz mnie zatrzymali, ale była miła, młodsza ode mnie (i co najważniejsze biała) pani policjantka, więc skończyło się na pouczeniu ʕʔ
  • Odpowiedz
wziąłeś kredyt, postanowiłeś kupić za to auto

@imnotreal123: myślałem, że trolluejsz ale podałeś, że masz 19 lat no to może nie wiesz ale tak to nie wygląda, że ktoś idzie do banku, dostaje kredyt 200k na konto a później idzie po samochód,

idzie się do salonu, wybiera samochód, zwykle przez salon dogaduje kredyt/leasing i bank płaci za samochód a my co miesiąc płacimy raty,

w bardzo wielu przypadkach jest to
  • Odpowiedz
  • 9
Aha, czyli wziąłeś kredyt, postanowiłeś kupić za to auto i pochwalić się nim w internecie. Nie rozumiem fenomenu brania przez ludzi "darmowych" pieniędzy w banku. I co potem? Jak zamierzasz go spłacić? Po co ci tak drogie auto?

@imnotreal123 Toyota i drogie auto? Przecież, to jeden z najtańszych i najrozsądniejszych wyborów jak ktoś potrzebuje samochodu do jazdy na co dzień. Przymierzałem się do Mustanga w wersji Dark Horse za 80k USD,
  • Odpowiedz
@imnotreal123: chyba najbardziej opłacalny kredyt jaki istnieje, nie wiem czy jakiś bank oferuje kredyty nawet na 0%.

Spłacasz samochód w ratach i nawet nie odczuwasz że masz do wydania 200 czy 300 tysięcy.
  • Odpowiedz
@PiotrFr: teraz to tak, bo w sumie odkładanie jest mniej efektywne niż spłata czegoś, a oszczędzanie zjada ci oszczędności przez inflację
  • Odpowiedz