Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#pompaciepla #czystepowietrze #nieruchomosci #termomodernizacja

Mirunie proszę o wsparcie. Do taty przyszedł przedstawiciel i proponuje termomodernizację z czystego powietrza. Tata ma marne dochody, łapie się na próg najwyższy 135k dofinansowania.

Dom jest nieocieplony, zbudowany z cegły, dwupiętrowy. Ma poddasze nieużytkowe, ocieplenie na stropie to kilka cm trocin jak to bywało za starych czasów.

Przedstawiciel zaproponował pompę Ciepłą Midea 10kw, w kwocie dofinansowania zmieścimy się z wymianą wszystkich okien, drzwi, docieplenie stropu 25 cm wełny i tylko dwóch z czterech ścian domu styropianem 15 cm.

Do tej pory ogrzewane było kotłem na ekogroszek, w sezonie szło jakieś 5-6 ton, ale przyjmijmy, że okna są tak liche iż czuć było powiew wiatru przez uszczelkę. Boję się żeby tata nie popłynął z kosztami za prąd, kto to wie jak ostatecznie odmrożą ceny energii, bo tego jeszcze nie zrobili, prawda?

W domu są stare żeliwne grzejniki, żeby było ciepło w domu musiało iść na zasilanie 55-60 stopni. Nie wiem, czy po ociepleniu pompa podająca na zasilanie dużo chłodniejszą wodę da radę ekonomicznie to ogrzać.

Ja jestem niechętny na pompę, wolałbym kocioł na pellet, ale tata się uparł, a przedstawiciel mówi, że przecież to takie bezobsługowe i w ogóle.

Jakie macie zdanie na ten temat, czy takie rzeczy jak zużycie prądu przez PC to dopiero dowiemy się w praktyce?

Dodatkowo dojdzie instalacja PV, ale od teraz nowe umowy są zawierane na tzw. godzinówkę, całkowicie nieopłacalny biznes?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: piec na pellet też bezobsługowy jest ale jest to piec niskotemperaturowy. bez dobrego docieplenia i najlepiej podłogówki będzie kicha. Szukajcie kostrzewy albo innego pieca na 3 rodzaje paliwa tak żeby można było dogrzać drewnem na ruszcie w razie czego. Mam Defro gamma 20 kw i bywało że brakowało mi niestety czasami możliwości dorzucenia drewna na ruszt jak bywało cieniej z towarem kiedy był po 3k za tone. Kominek pomaga
  • Odpowiedz
Nie pakuj się w to z izolacji dostaniesz tylko czapkę ale nie wszystkie ściany. Mam chatę z 1952 75m2 + 75m2 z 2020r pompa 8,4kW prąd rocznie 6000kWh wszędzie podłogówka u Ciebie będzie pewnie w okolicach 18000kWh + cwu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @MickM Parter 70 mkw. plus 30 mkw nieogrzewanego garażu, pierwsze piętro około 100 kw. To taka klasyczna kostka prlowska o postawie 10 x 10 metrów. Brak podpiwniczenia.

@PfefferWerfer: Stety i niestety wiem jak to wygląda, ale ja nie mam czasu na ogarnianie takich spraw, a tata nie da rady załatwić audytu, fachowców i papierów samodzielnie.

@Reanef Wiesz jak to jest w przypadku starszych ludzi, trudno
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: masz 135tys za friko, warto skorzystać tylko rozsądnie trzeba do tego podejść, przerabiałem temat z domem mojego ojca.
Przede wszystkim ocieplenie 4 ścian da nieporównywalnie więcej niż wszystko inne. Wymiana okien zastanowiłbym się czy wszystkie, bo klasyczne stare domy mają wentylację grawitacyjną i przy stworzeniu termosu może być problem z cyrkulacją powietrza, wiec wymieniłbym najgorsze okna i np. te od strony północnej.
Do tego pompa ciepła jasne, że działa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bez porządnego ocieplenia WSZYSTKICH ścian a najlepiej jeszcze fundamentu i podłóg to popłyniecie z rachunkami za prąd. Przy takiej powierzchni 10kW i to jeszcze powietrzna pompa ciepła to za mało.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: instalacje muszą być kompatybilne bo nie będą działać tak jak mają w założeniu. Przykro mi ale jak do nie ocieplonego domu nieprzystosowanego do nowych technologii zamontujesz PC to rachunki będą mordować instalatora. Wszystko musi być współgrające bo inaczej będzie to kosztować i to BARDZO dużo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim
Takiemu doradcy zalezy na zysku i prowizji z tego.

1. Zastanów sie ile lat dom bedzie użytkowany 10-30-50 lat i na podstawie tego trzeba wybrać strategie, im dłużej tym wiecejynalezy zrobić
2. Na pewno wymiana okie, drzwi+ ocieplenie ( wszystkich ścian i stropu)
3. jeśli pompa ciepła to trzeba sie zastanowić czy warto zrobic podłogowke(wszędzie) albo wymienić kaloryfery na potrojne blaszane, możliwie
  • Odpowiedz
Do taty przyszedł przedstawiciel i proponuje termomodernizację

@mirko_anonim: na nic się nie godzić. Lepiej samemu ogarnąć poszczególne części, ewentualnie poszukać samemu kogoś kto nie wpuści w maliny
  • Odpowiedz
@wiecznybeton: raczej skłania się ku 8m.
Natomiast sam też zagłębiam temat i póki co uważam, że lepiej 2-3 mniejsze niż jeden większy, ponieważ częściej u nas wieje lekki wiatr niż mocny i te duże generują więcej prądu, ale potrzebują większych wiatrów.
Natomiast tak, w porównaniu do paneli wiatrak wieją najefektywniej właśnie zimą + działają w nocy.
W połączeniu z solidnym magazynem energii uważam to za dobre rozwiązanie.
  • Odpowiedz