Jestem w Hiszpanii w Walencji na najbardziej turystycznym w tej okolicy nadmorskim bulwarze La Patacona.
To rachunek za obiad dla 2 osob w restauracji przy bulwarze skladajacy sie z: grillowane świeże kalmary z gotowanymi warzywami, grillowany cały filet z kurczaka z frytkami i jajkiem sadzonym, 0.5l coca cola.
Suma 17,3€ = 74 PLN
Ha tfu na polackie gastro, w tej cenie w Mielnie mógłbym szukać najwyżej gofra…
Znalazłem jakiś ciemny kąt żeby nie widzieć co jem, bo wyrzucić szkoda jak zapłaciłem za to około 40 zł a o tej porze niczego innego do zjedzenia w okolicy nie było
Odpowiedz
@o__0: warszawa, ul. polna, "okienko" - frytki pół na pół z batatów, na wynos, z sosem kosztują koło 40 ziko :D to pewnie przez te ceny soli jak za kazimierza wielkiego ;)
Mnie też nie stać na wakacje w Polsce. Wiem po zeszło rocznych wakacjach, tydzień się stołowałem się z rodziną w greckiej restauracji nad możem. Gdzie ilością jedzenia za 1 razem nas przytłoczono. Koszt dla 4 osób w granicach 40Euro. Oczywiście byłem świadom że na Google ta restauracja miała $$$. W porównaniu z pewnym polskim kurortem gdzie za wejście do restauracji na bufet kosztowało 250zł od osoby.
@dlaczego_michau: wagyu to jednak takie onanistyczne mocno, większość ludzi bierze właśnie dlatego że drogie. a już a5 to większość na pewno, później ledwo są w stanie go przełknąć ale oczywiście ryje rozpływają się w "ekstazie" aby wszyscy dookoła patrzyli, że go stać i jakie dobre :D ale fakt, przebitkę mają mocarną, 350g sprzedają w cenie kilograma
zgadza sie, to knajpa dla localsow, trudna do wypatrzenia dla turysty, z bardzo dobrym lokalnym zarciem bez menu ani obslugi w jezyku angielskim. Mi zostala polecona przez recepcjoniste, z ktorym zlapalem dobry kontakt. A wykopki jak zwykle zesrali sie, ze to niemozliwe, ze to przystawki, ze knajpa to speluna w piwnicy. Wiekszosc z nich na wakacje wyjezdza co najwyzej do biedronki, ale taki obraz tego potralu ( ͡°( ͡°
@rakastankielia W Stuttgarcie w centrum niedaleko Königstr. zestaw 2x yufka+2x cola - 12,50€. To takie jakby tortille tylko tutaj dają do środka mniej warzyw a więcej frytek i mięsa.
@dlaczego_michau: gdzieś, chyba na trojmiasto.pl, czytałem tłumaczenia, że sezon nad Bałtykiem to max. 3 miesiące - w tym czasie muszą zarobić na cały rok; co innego Włochy, Chorwacja, Grecja czy Hiszpania itd. - tam sezon trwa 12 miesięcy - podobno dlatego mogą mieć taniej
@m_k_92: Co będziesz robił dwa tygodnie w Szczyrku ? Mnie zaskoczyło że niby turystyczne miasto a atrakcji bardzo mało. JA byłem tydzien w Bielsku i na szlakach głównie byłem
Ceny mocno odleciały, bo po prostu restauratorzy mogą sobie na to pozwolić. Masa Niemców przyjeżdżająca tutaj i tak wypełni im lokal, a dla nich te ceny są śmieszne
@dlaczego_michau potwierdzam. Właśnie wróciłem z Lloret de mar. Nawet żywność w sklepach potrafi być tańsza niż u nas, a nie mieszkam na co dzień w dużym mieście.
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
To rachunek za obiad dla 2 osob w restauracji przy bulwarze skladajacy sie z: grillowane świeże kalmary z gotowanymi warzywami, grillowany cały filet z kurczaka z frytkami i jajkiem sadzonym, 0.5l coca cola.
Suma 17,3€ = 74 PLN
Ha tfu na polackie gastro, w tej cenie w Mielnie mógłbym szukać najwyżej gofra…
#gastronomia #hiszpania #podrozujzwykopem #podroz #gospodarka #ciekawostki
@wiedzmy: przecież to bez rewelacji cena. Dodaj do tego drugą osobę, jakieś desery, picie i robi ci się ponad 50 €.
@o__0: warszawa, ul. polna, "okienko" - frytki pół na pół z batatów, na wynos, z sosem kosztują koło 40 ziko :D to pewnie przez te ceny soli jak za kazimierza wielkiego ;)
@Lord_Apatii_i_Depresji: to wyjaśnia fakt bycia singlem
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Tylko nie za bardzo ogarniam, skąd aż tyle plusów, bo różnica nie jest 50%, tylko tak z 6-8 PLN - kwestia metody porównania.
Ale trzeba przyznać, że to jest jeden z niewielu wpisów, gdzie op ogólnie ma rację, że “zagranico znalazł taniej”.
W Polsce dziwne jest dla mnie to, że tzw. “bistro” z
Nie pozdrawiam i nie zapraszam do dyskusji