Wpis z mikrobloga

Mireczki, Wam też tak podbiło cenę ubezpieczenia na ten rok?

Na mojego gruza, Corsa D 1.2 z 2009, rok do roku gołe OC wzrosło z 612 do 860pln. Z dodatkami które zawsze biorę jak opony, szyby i assistance przy awarii zamiast ubiegłorocznych 750 mam 1070 pln. AC nigdy nie miałem.

Ubezpieczenie mam w Uniqa. Brak szkód z OC od 2020 roku. Dwa lata temu szyba przednia zrobiona z ubezpieczenia szyb (nie mam ac). Rok temu nie wpłynęło to na zwyżkę OC w żaden sposób.

O co kaman? To jest oferta wprost z Uniqa, nie z żadnej porównywarki. Agent też widzi takie chore ceny, inni ubezpieczyciele też taką padaka z ofertą dla mnie. Polisa wygasa 30 sierpnia czy za nieco ponad miesiąc.

WTF?

#ubezpieczenia #polisaoc #pzu #motoryzacja #samochody #inflacja #kiciochpyta
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wiskoler_double P------e jak lato z radiem, rozumiem że ceny rosną ale 40% w górę za to samo jeśli chodzi o OC to jakiś ponury żart.

Z jednej strony się cieszę ze auto nie ma wartości więc podwyżki o kilka stów a nie tysiak czy dwa, ale bez przesady.

I tu nie chodzi o zarobki, te 3-4 stówki na rok to jak splunąć - zwyczajnie się zastanawiam jaka będzie składka nowego auta
  • Odpowiedz
@chrumkajacycziken wartość twojego auta praktycznie niema wpływu na składkę OC, więc jak weźmiesz nowe z salonu OC może być takie same a nawet mniejsze(lub trochę większe). A co do samych składek, firmy teraz dopiero zaczęły odbijać sobie skumulowaną inflację od czasów covid, ale o dziwo nie wszystkich to dotyka, jak tak liczę klientom to niektórzy mniej płacą niż rok temu inni sporo więcej, niema reguły. Ja to się zawsze śmieje że
  • Odpowiedz
@sayanek A może to ten scoring z UFG (ESCOR)? Jak sobie sprawdziłem dziś to mi wyszło 1 w skali 1-5. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Po prostu od 4 lat mam auto i opłacam, bez przerw.

Jedna szkoda z OC w pierwszym roku, dwa lata temu szyba z ubezpieczenia szyb.
  • Odpowiedz
@cwlmod nie wiem czy pamiętasz ale już drugi czy trzeci raz bierzesz mnie za kogoś innego ( ͡º ͜ʖ͡º) za pierwszym razem chyba zarzucałeś mi multikonto na nick sayan a za drugim coś z vegetą (zbieżność ubezpieczeń i nickow z tego samego uniwersum) i kolejny raz zapewniam ciebie że to jest moje jedyne konto tutaj :)
  • Odpowiedz
@chrumkajacycziken: no to pewnie to jest wyjaśnienie,
bo często właśnie te ochrony szyb tak działają, że szkoda jest raportowana jak zwykła szkoda AC ale aktualny ubezpieczyciel po prostu ją ignoruje przy kolejnej kalkulacji bo mu za to zapłaciłeś dodatkowo,

teraz widocznie przestał ignorować i co im pan zrobisz?
  • Odpowiedz