Aktywne Wpisy
mickpl +478
Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.
#nieruchomosci
#nieruchomosci
Roneys +174
Nienawidzisz tej marki / popsuła ci dużo krwi = Plusujesz / zostawiasz komentarz
#pcmasterrace #laptopy #drukarki #popularnaopinia #niepopularnaopinia i generalnie #elektronika i #elektronikauzytkowa
#pcmasterrace #laptopy #drukarki #popularnaopinia #niepopularnaopinia i generalnie #elektronika i #elektronikauzytkowa
#nieruchomosci
Kataster ma sens tylko powszechny - inaczej nie będzie płacony od ogromnej większości nieruchomości, a koszty obsługi pozostaną prawie niezmienione. Poza tym małżonek i dwójka dzieci pozwalają wtedy na uniknięcie podatku od czterech mieszkań. Nie wspominając o bardziej kreatywnych możliwościach optymalizacji ("mieszkania? nieeee, ja jestem tylko jedynym
Zresztą kataster do drugiego ma w mojej koncepcji zastąpić podatek od najmu a nie od samego mieszkania.
@volodia: Zasadniczo to w ogole w polsce nie ma technicznej możliwości wprowadzenia katastru. Bo jak niby miałby być wyliczany ten podatek? Od ceny nierucha? A skąd ją weźmiemy? Z aktu notarialnego? Czy wysyłamy co roku tysiące rzeczoznawców w kraj z misja wyceny każdej zapyziałek kawalerki i każdego skraweczka gruntu?
Małżeństwo nie uniknie katastru. Co najwyżej rozwodnicy. Tylko w mieszkaniu trzeba będzie faktycznie mieszkać.
Na dzieci też nie przejdzie bo będą musiały mieć 18 lat. Co daje krótki okres między 18 urodzinami a faktycznym wyfrunieciem z gniazda.
Spółki będą płacić kataster od pierwszego mieszkania.
Moj kataster nie ma zastąpić podatku od nieruchomości ale ten od najmu. Który obecnie łatwo obejść przez
@WielkiPowrut88: w wielu krajach jakoś potrafili zorganizować podatek od wartości nieruchomości jak chociażby w Danii. Tam jest nawet podatek od wartości nieruchomości z jednym progiem gdzie jeśli wartość nieruchomości będzie wyższa niż próg płaci się jeszcze większy podatek. I jeszcze następna ciekawostka
@zeszyt-w-kratke: I jak tam wyceniają nieruchomości? Jak to tam działa?
@volodia: Niby z grubsza wiemy, ale w jednym bloku będzie x, a blok obok już będzie x+20%. W obrębie samej klatki możesz mieć ogromne różnice wartości. Chyba że ogólnie lecimy średnią cenę nierucha w danym obrębie*powierzchnia i tyle
Kataster ma na celu opodatkowanie kapitału, czyli majątku posiadanego w celu generowania zysku. Jak ktoś ma jedno mieszkanie to zazwyczaj korzysta z niego osobiście.
@volodia: Tylko jeśli masz cały system podatkowy który go uwzględnia. W Polsce byłoby to wprowadzone tak, że byłby tylko dodatkową OPŁATĄ, która by niewiele zmieniła na dłuższą metę.
U nas nawet podatku od pustostanów nie potrafią wprowadzić bo nie potrafią ich sensownie policzyć, a Ty myślisz, że oni by dali radę ogarnąć tak skomplikowany system jak kataster.
@volodia: Może to obniżyć ceny, ale może nie- w sumie nie wiemy. Kataster nigdy nie był używany jako podatek mający obniżyć ceny nieruchomości. Piszę tak gwoli prawdy, sam jestem za tym, by spróbować, ale
@volodia: wiadomo, takie rzeczy nigdy się nie wydarzyły: https://wykop.pl/link/7380371/litwa-protesty-dotyczace-podatku-katastralnego
@volodia: nie jest.