Aktywne Wpisy
paweucio +29
czemu kiedys to bylo? pilismy gowniane browary w plenerze, w dupsko mi zimno bylo, a i zdarzalo sie ze w zime drzewo do lasu wiezlismy co by ognisko bylo, palilismy route 66,albo inne viceroje i bylo cudownie, dzis jakies 15lat pozniej siedzisz w cieplym domu pijesz co chcesz, palisz co chcesz, jedziesz gdzie chcesz, a najchetniej bys wrocil tam na to ognisko? hashtag opowiescizdupy hashtag kiedytobylo
Beard +35
Mirki co się teraz u mnie w domu o------o to nie mam pytań.
Moja żona uczy chemii w szkole i ostatnio dzieci strasznie przeszkadzają i mówiła, że musi zacząć stawiać uwagi.
Położyliśmy się spać, ale ja nie mogłem usnąć i przeglądałem wykop, a żona to chwila i śpi.
Nagle coś zaczyna do mnie gadać, o jakimś zadaniu, a ja mówię jakie zadanie XD
Ona mi na to, którą grupę masz?
Ja mówię jaką grupę?
Moja żona uczy chemii w szkole i ostatnio dzieci strasznie przeszkadzają i mówiła, że musi zacząć stawiać uwagi.
Położyliśmy się spać, ale ja nie mogłem usnąć i przeglądałem wykop, a żona to chwila i śpi.
Nagle coś zaczyna do mnie gadać, o jakimś zadaniu, a ja mówię jakie zadanie XD
Ona mi na to, którą grupę masz?
Ja mówię jaką grupę?
#nieruchomosci
Marzeniem byłoby aby podmioty prawne w ogóle nie mogły mieć nieruchomości do celów mieszkalnych ale to nie realne.
@volodia pewnie głosowałeś za 500+, 800+ i innymi socjalami... Preferujesz etat i prosta robotę 8-16... No i żeby starczyło
@Variv tak... To jest godne poparcia.
Bez przesady. Drugie to trochę skrajne kryterium. Nie możesz mieć nawet jakiegoś domku letniskowego/wypoczynkowego inwestycji dla dzieci na przyszłość?
Każde dziecko powinno też dawać +1 do takiego zwolnienia. Czyli rodzina 2+2 powinna móc mieć 5 mieszkań bez katastru.
Natomiast minusem bedzie wzrost kosztow najmu.
Mieszkalne - dla osób prywatnych
Czynszowe - dla podmiotów prawnych chcących je wynajmować.
Niezamieszkane - własność podmiotów prawnych lub osób prywatnych ale z przeznaczeniem pod działalność
gospodarczą.
@volodia: Przy wszystkich próbach i rozmowach o wprowadzenia katastru w Polsce ma to być OBOK PIT-u i obok innych podatków. W wielu krajach kataster zastępuje sporą część podatków.
Także tak nie popieram katastru w Polsce bo u nas po wprowadzeniu katastru okaże się, że wprowadzą kolejne
Wydaję mi się, że pierwszym krokiem powinny być takie działania, które spowodowałyby, że ludzie przestaliby inwestować w beton.
Druga rzecz do poprawy, to prawo lokatora - wielu boi się wynajmować, bo jak lokator przestaje płacić, to właściciel ma problem, który nie jest prosto rozwiązać. Część mieszkań wróciłoby wtedy na rynek najmu. Niby dwie proste rzeczy a jednak nikt z tym nic nie robi - i w dodatku bez konieczności nakładania kolejnych podatków,
@PanKapibara: Małżonkowie - to proste jak z kredytem 0% - nie uznawać nawet rozdzielności. Przepisywanie na dzieci nie nadaje się na inwestycję, bo nic z takim mieszkaniem nie zrobisz bez pozwolenia sądu rodzinnego.
@PanKapibara: słyszałeś o takim prawnym
Gorszej patologi nikt nigdy nie wymyślił. Nie łapiesz się bo zarabiasz 100zl za dużo? Wal się i kupuj mieszkanie za pół miliona.
Wyjątkowo durny system.
Od 3 czy 4 mieszkania nie zadziała bo to nie jest gro mieszkań na wynajem.
We wszystkich mieszkaniach jakich mieszkałem to było maksymalnie drugie.
Czemu dwa, a nie jeden? Bo nie ma co zabraniać kupowania drugiego domu jak ktoś ma hajs.
Ba, nawet jakby był kataster od 10 mieszkania to już by polepszyło sytuację.
@volodia: Nie, w taki sposób jak w PL, ale taki jak w Austrii. Ciężka sprawa i kilka lat walki o to, ale myślę, że tego warte.