Wpis z mikrobloga

• 7
@volodia Ja jednak zrobiłbym od 3/4/5. A przede wszystkim kataster dla firm. Niech te wszystkie fundusze co kupują hurtowo mieszkania płacą.
Marzeniem byłoby aby podmioty prawne w ogóle nie mogły mieć nieruchomości do celów mieszkalnych ale to nie realne.
  • Odpowiedz
@Variv

@volodia Ja jednak zrobiłbym od 3/4/5. A przede wszystkim kataster dla firm. Niech te wszystkie fundusze co kupują hurtowo mieszkania płacą.

Marzeniem byłoby aby podmioty prawne w ogóle nie mogły mieć nieruchomości do celów mieszkalnych ale to nie realne.

@Variv tak... To jest godne poparcia.
  • Odpowiedz
@volodia:
Bez przesady. Drugie to trochę skrajne kryterium. Nie możesz mieć nawet jakiegoś domku letniskowego/wypoczynkowego inwestycji dla dzieci na przyszłość?

Każde dziecko powinno też dawać +1 do takiego zwolnienia. Czyli rodzina 2+2 powinna móc mieć 5 mieszkań bez katastru.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jogurt123 Powinno się w ogóle wprowadzić 3 typy nieruchomości.
Mieszkalne - dla osób prywatnych
Czynszowe - dla podmiotów prawnych chcących je wynajmować.
Niezamieszkane - własność podmiotów prawnych lub osób prywatnych ale z przeznaczeniem pod działalność
gospodarczą.
  • Odpowiedz
do jest argument w stylu "nie popieram ślubów gejów bo zaraz zalegalizują zoofilię"

@volodia: Przy wszystkich próbach i rozmowach o wprowadzenia katastru w Polsce ma to być OBOK PIT-u i obok innych podatków. W wielu krajach kataster zastępuje sporą część podatków.

Także tak nie popieram katastru w Polsce bo u nas po wprowadzeniu katastru okaże się, że wprowadzą kolejne
  • Odpowiedz
@volodia: super, kataster właściciele wrzucą w koszta najmu i ceny pójdą w górę dla wynajmującego. Nieruchomości, to ciężki temat, bo co by tu nie zaproponować, to mam wrażenie, że po łbie oberwie wynajmujący albo znajdzie się jakieś inne prawne obejście systemu.

Wydaję mi się, że pierwszym krokiem powinny być takie działania, które spowodowałyby, że ludzie przestaliby inwestować w beton.

Druga rzecz do poprawy, to prawo lokatora - wielu boi się wynajmować, bo jak lokator przestaje płacić, to właściciel ma problem, który nie jest prosto rozwiązać. Część mieszkań wróciłoby wtedy na rynek najmu. Niby dwie proste rzeczy a jednak nikt z tym nic nie robi - i w dodatku bez konieczności nakładania kolejnych podatków,
  • Odpowiedz
Poza tym małżonek i dwójka dzieci

@PanKapibara: Małżonkowie - to proste jak z kredytem 0% - nie uznawać nawet rozdzielności. Przepisywanie na dzieci nie nadaje się na inwestycję, bo nic z takim mieszkaniem nie zrobisz bez pozwolenia sądu rodzinnego.

("mieszkania? nieeee, ja jestem tylko jedynym udziałowcem i prezesem w pięćdziesięciu pięciu spółkach, każda ma po jednym mieszkaniu, ale ja mam tylko swój dom

@PanKapibara: słyszałeś o takim prawnym
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@djtartini1 mieszkania socjalne XD
Gorszej patologi nikt nigdy nie wymyślił. Nie łapiesz się bo zarabiasz 100zl za dużo? Wal się i kupuj mieszkanie za pół miliona.
Wyjątkowo durny system.
Od 3 czy 4 mieszkania nie zadziała bo to nie jest gro mieszkań na wynajem.
We wszystkich mieszkaniach jakich mieszkałem to było maksymalnie drugie.
  • Odpowiedz
@volodia: kataster od ilości mieszkań 2+X, gdzie X to ilość dzieci które nie mają swoich mieszkań.
Czemu dwa, a nie jeden? Bo nie ma co zabraniać kupowania drugiego domu jak ktoś ma hajs.
Ba, nawet jakby był kataster od 10 mieszkania to już by polepszyło sytuację.
  • Odpowiedz
mieszkania socjalne XD

Gorszej patologi nikt nigdy nie wymyślił. Nie łapiesz się bo zarabiasz 100zl za dużo? Wal się i kupuj mieszkanie za pół miliona.

Wyjątkowo durny system.

@volodia: Nie, w taki sposób jak w PL, ale taki jak w Austrii. Ciężka sprawa i kilka lat walki o to, ale myślę, że tego warte.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Jogurt123 nie popieram 800 ani 500+. A to znaczy jedno, masz niski intelekt bo wymyślasz sobie chochoła który nie istnieje a z którym zaciekle walczysz.
  • Odpowiedz