Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy dla (głównie pierwszego) pracodawcy specjalizacja na studiach informatycznych może mieć jakiekolwiek znaczenie?
Na mojej uczelni dostępne są 2 specjalizacje na informatyce:
1. inżynieria oprogramowania
2. grafika i technologie internetowe
Niestety na pierwszą się nie dostałem, bo zbyt późno ją wybrałem i miejsca się wyczerpały, dlatego jestem skazany na drugą.
Patrząc na syllabusy to ta druga to głównie jakieś grafiki, animacje, modelowanie 3D, CMS, SEO, UX oraz UI.
Na pierwszej jest o wiele więcej programowania i przedmiotów bardziej przydatnych dla programisty.
Są oczywiście też przedmioty wspólne dla całej informatyki, specjalizacje to około 4 dodatkowe przedmioty na semestr.
Wiem, że większości rzeczy do pracy i tak trzeba samemu się uczyć (i tak właśnie robię), ale jakoś mam wrażenie, że trochę lipa będzie z tą drugą specjalizacją. Dowiedziałem się również, że nazwa specjalizacji widnieje potem na dyplomie, więc tym bardziej zastanawiam się czy na pierwsze staże czy pozycje juniorskie może mieć to jakiekolwiek znaczenie.
Niestety nie do końca orientuje się jakie są realia na rynku, jestem po pierwszym roku studiów i dopiero teraz na poważnie zaczynam interesować się kwestią pierwszej pracy w zawodzie itp.
Na co dzień we własnym zakresie cisnę głównie Reacta z Typescriptem oraz .NET na backendzie

#informatyka #studbaza #it #studia #programowanie #programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie ma to żadnego znaczenia, priorytetowo ucz się rzeczy wspólnych dla całej informatyki, algorytmów, algebry abstrakcyjnej, matematyki dyskretnej, baz danych, paradygmatów programowania, sieci, systemów operacyjnych itd. Tego wszystkiego co jest według półgłówków "niepotrzebne" i "nieprzydatne w pracy". To jest najważniejsze dla pracodawcy, który bierze gościa zaraz po studiach, bo wiedzy praktycznej i tak mieć nie będzie. Ale mając wiedzę podstawową (która jest trudna do zdobycia i wymaga sporego wysiłku)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Przeszedłem drogę od juniora po teraz C-level.

Polska i UK.

Pracowałem w software housie, dla korpo ecommerce,dla GDS (agencja rządowa UK) i w paru fintechach.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Dodam jeszcze, że nawet fizycznej kopii dyplomu nigdy z uczelni nie obderalem, bo mi się nie chciało po niego jechać xD

15 lat robię w IT i nigdy nikt o dyplom nie poprosił, zawsze sobie dzwonią sprawdzić i tak.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
  • Odpowiedz