Wpis z mikrobloga

@iluvmypickle: Ale to też zależy gdzie się studiuje. Jestem przekonany, że informatyka na UW to jeden z najtrudniejszych kierunków w całym kraju. Często te informatyki na dobrych uczelniach wymagają innego zestawu umiejętności, niż studenci medycyny. Wiele projektów, ciężkie dowody na matematycznych przedmiotach.
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: mam wrażenie, że trochę wyolbrzymiasz

Skończyłem Informatykę i w zasadzie nie wiem czym się ona różni od normalnego kierunku technicznego, a wręcz miło studia wspominam.

czas szukania pierwszej pracy - po nieprzespanych nocach i robieniu setek zadań na leetcode, braniu udziału w hackatonach, webinarach, konferencjach, prowadzenia marki osobistej na linkedin, płaceniu setek dolarów za hosting dema projektów

większość moich kolegów ze studiów już podczas ostatniego semestru dorywało jakieś praktyki
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: wzrosły, bo były zaniżone przez kryzys covidowy, gdzie wszystko przechodziło na pracę zdalną, w online i brakowało specjalistów, a ludzie widząc tę bajkę, którą się ludziom oferowało tak się tym zachłysnęli, że szturmem w to ruszyli bez żadnego pojęcia i przygotowania

rynek się uspokoił, urealnił - ot tyle
praca jak każda inna, nie trzeba tworzyć webinarów na ten temat :P

Można się przestawić, że dzisiaj jest 2024, albo żyć
  • Odpowiedz
Potem masz szanse na 3,5 lat jednych z najcięższych możliwych studiów na polibudzie gdzie wykładowcy dobrze przygotują cie do zawodu tzn. będą cie J---Ć DYMAĆ, wymagać od ciebie 10x więcej niż na innych kierunkach, próbować cię oblać na każdym możliwym kroku a ty jesteś potulnym barankiem studentem i nie możesz mu nawet z-----ć. Wykładowca nazwie cię debilem? Zaciskasz zęby i wracasz do liczenia pochodnej prawdopodobieństwa macierzy bo nie możesz nic zrobić xD
  • Odpowiedz
Potem masz szanse na 3,5 lat jednych z najcięższych możliwych studiów na polibudzie

@iluvmypickle: jak patrzyłem co się uczą znajomi z polibudy na swoich studiach to wolę informatykę, gdzie przynajmniej wszystko ma sens. Na typowych studiach elektrycznych/mechanicznych masz mnóstwo bardzo złożonej fizyki i matematyki, której nigdy nie użyjesz w swojej pracy. To co masz na informatyce (analiza, algebra, dyskretna, logika) w mniejszym bądź większym stopniu jest przydatna w pracy programisty
  • Odpowiedz
@iluvmypickle: Serio co to są za bzdury, skąd ty masz te dane, bo na pewno nie z rzetelnego źródła. Po co w ogóle podajecie jakieś anegdotyczne przykłady skoro to ma się nijak do rzeczywistości. Sprawdziłem wszystkie zawody i te widełki to co najwyżej zahaczają o te zarobki, a 20 latek nie ma szans na takie zarobki.
  • Odpowiedz