Wpis z mikrobloga

• 177
@mirko_anonim słuchaj, zamiast narzekać, spójrz na fakty. Polska w ostatnich 30 latach dokonała niesamowitego postępu. Nasz PKB na mieszkańca wzrósł ponad czterokrotnie, a to mimo braku wsparcia planu Marshalla po wojnie i 45 lat komunizmu. Jeśli nie widzisz sukcesów swojego kraju, może Nigeria będzie dla ciebie lepsza? Polska rozwija się, a ty tylko marudzisz.
  • Odpowiedz
Facet, zamiast narzekać, spójrz na fakty. Polska w ostatnich 30 latach dokonała niesamowitego postępu.

@kabotyno: a jakie warunki na dalszy postęp? Bo większość predyspozycji jakie mieliśmy będąc największym krajem dołączonym do UE się skończyła.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wam to już na głowę siada. Wielcy niezagrożeni, chętni na dowalenie każdemu i powrót biedy. Skoro tacy niezastąpieni jesteście i nie oberwiecie tak mocno to chyba dobrze zarabiacie, powinniście być w stanie kupić to mieszkanie od dewelopera na którym wam tak bardzo zależy co? xD
Czy jednak wielki informatyk 15-50k nie jest w stanie kupić czegoś za 500k odkładając 2 lata? xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Polska to taki przykład co się dzieje z krajem jak tylko kasta biznesmenów decyduje o losach wszystkich ludzi ¯\(ツ)/¯ dodaj do tego ich p0lski styl inwestowania tzn. R&D kompletnie cię nie interesuje i nie patrzysz dalej niż na 5 lat do przodu i skutkiem są takie posty na wypoku
  • Odpowiedz
Ja wiem ze taka recesja jest jak tsunami i niszczy wszystko na swojej drodze i wiem żebym oberwał.

@mirko_anonim: przecież taka "recesja" którą Ty wieścisz to się nie zdarzy o ile nie będzie konfliktu zbrojnego

mam wrażenie że Ty masz mental "wszystkim równo, wszystkim g*wno" - co mnie to interesuje, że ktoś ma dwa Urusy (sic) i kim Ty jesteś żeby mu wyliczać i go
  • Odpowiedz
a jakie warunki na dalszy postęp?

@jerzy_s: ale co Ty oczekujesz że my będziemy mieli tak dynamiczny postęp jak jakieś RPA gdzie tam infrastruktury jest 0 a demografia x3 jak w PL xd?

teraz musimy utrzymać to co wypracowaliśmy i swobodnie przeć do przodu - już ten wielki skok został wykonany już jesteśmy w zachodzie a nie wschodzie przynajmniej ekonomicznie, bo mentalnie to różnie z tym bywa :P
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dla mnie oprócz tego gospodarczego tła największy postęp dokonał się jeśli chodzi o bezpieczeństwo, mafie zostały praktycznie wykoszone, już nie dostaniesz strała w łeb z broni palnej bo jacyś przestępcy uciekają z napadu i chcą zwolnić pościg a ty przechodziłeś tam przypadkiem. Nie boje się że ktoś przyjdzie po haracz itd.
  • Odpowiedz
wiele ludzi za komuny pobudowali domu, mieli malucha z salonu czy cos innego, jeździli na wakacje.

@fraciu: ile takich ludzi było? Bo to wbrew pozorom nie było zwyczajne i normalne. Jak miałeś chody i wiedziałeś gdzie zakombinować to budowałeś się a jak nie to nie. Sporo ludzi dostało mieszkania za niewielki ułamek ceny od fabryk itp. To też nie było wszędzie bo nie wszędzie takie fabryki istniały. Jak się wtedy
  • Odpowiedz
@kabotyno: no i jak to PKB wpływa na jakosc twojego życia? USA ma jeden z najwyższych PKB per capita na świecie, a rosnie u nich klasa biednych pracujących, ludzi, którzy pracują, ale są bezdomni, PKB to jest gowno warty wskaznik w dzisiejszych czasach, problemów z Polska jest kilka:

1. Dogmat, że państwo nie powinno się mieszać do gospodarki, oczywiście robi to, ale jakims dziwnym trafem, kiedy państwo mogloby ułatwić ludziom
  • Odpowiedz
  • 2
@acpiorundc multum, mieszkanie kupili za gotówkę, itp. a wcale nie byli nie wiadomo kim, tylko pracowali w kopalni pisaku, hucie, itp. każdy pamięta lata 90, i koniec lat 80. A wcześniej jak się tak słyszy wcale źle nie było.

I żeby nie było, nie mówię że teraz jest źle, ale jednak mamy teraz inne problemy niż wtedy.
  • Odpowiedz
@kabotyno: Czyli jesteśmy gdzieś na szczycie górki. Wszystkie zasoby już skonsumowaliśmy (np. zasoby ludzkie, tania energia), teraz tylko czekać na stagnację i zjazd.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie chciałbym Cię martwić ale jak by naprawdę było cienko to po prostu rząd zaoszczędzi na usługach publicznych(rodzice lekarzy odwiedzają?) waloryzacji emerytur (inflacyjne wychodzenie z długów jest najłatwiejsze dla rządów) oraz inwestycjach. Już to się dzieję. Nie życz sobie i bliskim źle.
  • Odpowiedz