Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #it #sztucznainteligencja

Mircy mam dylemat. Jedna z firm dla których robiłem kontrakt jest ze mnie tak zadowolona, że chce mnie za kilka miesięcy kupić i zrobić regionalnym headem od ai. Wiąże się to jednak z przejściem na uop. Na czysto prawie tyle samo co b2b plus urlopy, l4 i premia roczna. Firma mocno produktowa, więc praca stabilna. Pisalibyście się na takie coś? Zwłaszcza w obecnych trudnych czasach? Nie powiem, kusi mnie to dość mocno.
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Solidly: lista wad jest w ciągu odpowiedzi: zmiana typu pracy, lubię kontraktornie, uop zamiast b2b i potencjalne zamknięcie się na stanowiskach dyrektorskich, których jest mało. Ale też takie stanowisko otwiera wiele drzwi dla pensji rzędu 50-70k
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: oczywiście, tylko zrób to co każdy zawsze robi: po akceptacji przejścia na UoP czekasz kilka tygodni, po czym mówisz że jak tak sobie liczysz, to wszyscy by skorzystali na twoim przejściu na B2B za odpowiednio wyższą stawkę, po czym to robisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@JamesJoyce:
UoP daje Ci unlimited L4 (dopóki nie w----i się pracodawca), możesz się wymieniac opieką nad dzieciakami + inne benefity, których duża część wykopków nie rozumie np. jak działa prawo pracy, które Ciebie chroni, szczególnie w dużych korpo. Płacisz większe podatki, ale przy 40-50k/miesiąc masz to w dupie (przynajmniej ja miałem). Odpowiadasz tylko do 3 pensji, a nie całym swoim majątkiem. Do tego jeżeli jest międzynarodowe korpo to masz szanse
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: to bardziej piszę żartobliwie, taka typowa branżowa przypowieść jest o tym, że przejście na UoP stanowi preludium do przejścia na B2B ( ͡° ͜ʖ ͡°) IMO jak masz dostawać więcej niż teraz na rękę to nie ma tematu, B2B jest spoko biorąc pod uwagę lepsze warunki, ale jak ten argument przestaje mieć rację bytu i alternatywy nie masz, to chyba prosta sprawa. Uciec możesz zawsze,
  • Odpowiedz
  • 0
@Bejro

@tylkosieturozgladam: Ok, ale to czy w CV będzie "head", "principal" czy "techno prince" to tylko kwestia tego co tam wpiszesz, to samo na Li. Nikt Ci starej umowy oglądać nie będzie.

To akurat może być nie prawda. Znam firmy które weryfikują poprzednich pracodawców oraz edukację
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Też z odwiecznego B2B przechodziłem na UOP gdzie było prawie tyle samo. Potem już było więcej, a L4 się niestety ale mocno przydało, bo w poprzedniej firmie bym siedział prawie 3 miechy bez dochodu.
Do tego na uop jednak stabilniej i w dzisiejszych czasach rynkowych bezpieczniej.

Z minusów koniec z fakturkami (o ile jesteś w stanie jakieś sensowne generować bo zakładam że sprzęty itd już dawno zakupione), i 'legalnie'
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ja bym się przede wszystkim zastanowił czy stanowisko managera Ci odpowiada. Head to raczej kierunek kariery mocno w zarządzanie ludźmi.

To co jest nieoczywiste to to że tego typu stanowiska nie są tak łatwo osiągalne dla ludzi na kontrakcie.

Zarządzałeś kiedyś ludźmi? Szefami? (Zarządzałeś formalnie w sensie że zatrudniałeś, awansowałeś innych, zwalniałeś). Jeśli nie to będzie to na pewno nowe doświadczenie i będziesz się musiał sporo nauczyć.

Ja bym
  • Odpowiedz
  • 0
@beethoven: no właśnie to jest head w rozumieniu ściśle technicznym. Planowanie całego wdrożenia ai w wielkiej firmie. Wybor metod, narzędzi, troche pisania samodzielnie itd. Od ludzi ma byc druga osoba, ktora się bedzie ze mna uzupelniac.
  • Odpowiedz
@Bejro poniekąd masz rację ale warto zauważyć, że sieć na bieżąco się buduje. Racja, sam mam kontakty już z poza Li, ale co jakiś czas poznaje kogoś ciekawego właśnie też tam.

Przejście na heada ma też czynnik psychologiczny. Osobom na stanowiskach kierowniczych/managerskich trudniej odejść z pracy. Do tego masz mniejszą styczność z kodem, a to wplywa na powolny regres w branży.

CTO/head, który sporo zarabia to zwykle człowiek, który przesiedział swoje
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: ok, czyli to de facto taki princ ipal (czemu to jest cenzurowane?!), arch, staff eng., a nie head. Innymi słowy dalej jesteś IC, ale z większą odpowiedzialnością. No to w tym przypadku bym się nie zastanawiał i brał ofertę, jeżeli tylko Cię interesuje temat. Będziesz miał szansę wpływać na produkt, obserwować jak dojrzewa i się skaluje - takie doświadczenie trudniej dostać będąc kontraktorem. Zawsze możesz odejść z powrotem na
  • Odpowiedz
@jatylkoprzejazdem: oferta jest od poczatku przyszlego roku. Na razie trzymaja mnie zakazy konkurencji

@JamesJoyce: chodzi mi o drugi próg podatkowy 25brutto to jakieś 17netto ale od maja/czerwca spada o kilka tysięcy.
Dla wyższych stawek nawet wcześniej.

No chyba, że cały czas mowisz o jakieś średniej rocznej.
Dla 25brutto taka średnia to będzie jakies 15 z hakiem miesięcznie.
  • Odpowiedz