Wpis z mikrobloga

Od dawna mnie wk**** że jak coś się popsuje z elektryki w domu, wysadzi korki czy trzeba wymienić gniazdko to NIC,ZERO w tym zakresie nie potrafie. Pół roku temu zapisałem się na 2-letni kurs na elektryka do szkoły w stylu cosinus, ale to nie cosinus. Zaczynam od września, początkowo miałem na celu żeby nauczyć się czegokolwiek żeby do byle drobnostki nie wzywać elektryka, ale patrząc jaki teraz jest kryzys w IT to kto wie czy w przyszłości nie będę pracować jako elektryk. :P Mam nadzieję, że czegoś się po tym kursie nauczę.

#programowanie #programista15k #pracait #elektryka
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
W sumie nawet zacząłem oglądać filmiki takie jak ten żeby zobaczyć czy w ogóle bym się nadał na elektryka, tu widzę że gość też nic nie wiedział z elektryki i pracuje ;)
aleksc - W sumie nawet zacząłem oglądać filmiki takie jak ten żeby zobaczyć czy w ogó...
  • Odpowiedz
@aleksc elektryka nie jest jakaś trudna, zwłaszcza na jakieś usterki w domu. Nawet tworzenie całej instalacji w domu to jak klocki lego - są pewne zasady których trzeba się trzymać. Problemy tworzą się wtedy, gdy zleceniodawca chce coś kombinować a elektryk zgadza się na takie kombinacje. Wtedy tworzą się cuda.
  • Odpowiedz
  • 11
ale w czym problem? Puszczasz kabelki, montujesz gniazdko. To trzeba się czegoś uczyć by robic elektrykę w mieszkaniu?

@adrninistrator: tak, bo niektorzy jak ja potrzebuja nauczyciela a ty jak chcesz to mozesz uczyc sie sam :)
  • Odpowiedz
@aleksc: nie warto się uczyć elektryki, zostan w IT ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie rób mi konkurencji bo już nie będę elektrykiem15k tylko elektrykiem 10k
  • Odpowiedz
@aleksc w robiłem sam elektrykę w domu, korzystałem z pomocy teoretycznej znajomych elektryków i oczywiście mam źle zaprojektowana przez nich rozdzielnice. Blad nie jest duży ale jednak jest( 3 fazowa roznicowka do 1 fazowych obwodów) Ba, nawet jednemu z tych elektryków prawdopodobnie z tego powodu popaliło sie kilka urządzeń na jednym obiekcie bo w jednej szafie nie było podłączonej N i włączył zasilanie. W przypadku uszkodzenia przewodu N na obwodach moze
  • Odpowiedz
  • 0
@Richard0: narazie poczekaj, za jakies 2 czy 3 miechy zaczne tam sie uczyc to dopiero sie okaże czy warto tam chodzić, na pewno napisze na wykopie :)
  • Odpowiedz