Aktywne Wpisy

HeexxD +59
Mi to jest tak po prostu przykro, że coś co jest nowym dużym i opiniotworczym medium tak szybko przybrało kształt gdzie podawana jest znośnie manipulacja i przekaz, i zyskuje poklask wśród betonu, co więcej kształci nowy beton do którego nie będzie dało się już w żaden sposób dotrzeć. Jak nie pojawi się żadna alternatywa gdzie będzie równie "lekko, zabawnie i nowocześnie" to z każdym kolejnym rokiem prawa strona bardzo mocno będzie zysykiwac.
turism0 +152
Dla tych co głosują na Nawrota tylko dlatego żeby się „układ PO” nie domknął: przecież kadencja przyszłego prezydenta w większości będzie pokryta nie przez obecny (2023-2027) a przyszły rząd (2027-2031)… więc głosując na Nawrockiego nie dość że blokujecie ten kraj na 2 lata, to jeszcze dajecie pisowi prezydenta na odzyskanie władzy w 2027…
#debata
#debata

![Nieistniejące "masowe groby" w Kanadzie [fragment podcastu]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/b3e9c9a59dcfe98620d09f1ff3af46f41f3214293e5ad1cfb44dd94b2cc371d6,q80.png)
Czy powszechna fikcyjna działalność gospodarcza (a.k.a. B2B) wpływa negatywnie na rynek pracy IT?
@tylkosieturozgladam: Ale o takich osobach właśnie mówię. Są na B2B ale de facto pracują na etacie. Na umowie nawet mają napisane, że to oni maja świadczyć pracę (i że około 160h w miesiącu)
niczym nie różni się od UoP zwłaszcza pracując z biura 8-16 i spowiadając się "pracodawcy" ze wszystkiego. Ty wykorzystujesz możliwości B2B, że możesz współpracować z wieloma podmiotami, zatrudniać itd, wiec jak dla mnie spełniasz definicje partnera biznesowego.
Pewnie OP mu chodzi o Art. 22. KP o nawiązaniu stosunku do pracy. Jeśli musisz
Tak samo ratownicy jeżdżący na karetce...
@niedorzecznybubr: świadczyć prace? no to p--------l ich do sądu pracy, bo przecież na b2b nie można świadczyć pracy, widze, że te 4 lata w IT niczego cie nie nauczyły xdxdxd
co do moralności - wolę na b2b wystawiać faktury na "fikcyjny etat" niż zatrudniać się na uop i potem brać L4 od psychiatry
@szynall: normalnie w systemie requestują o urlopy (niepłatne) itd xD
@Prolaptop: Uzasadnij? Gdyby nie B2B to mi i wielu znajomym świetnie by się opłacało wyjechać za granicę.
A tak pracuję dla zagranicznej firmy i płacę tu sporo podatków - 2x albo 3x tyle co gość na średniej krajowej bo zarabiam 6x tyle. Plus sprowadzam obcą walutę - eksportuję usługi.
Jak mój wyjazd za granicę opłaciłby się
Ergo zarabiasz mniej niż Ci się wydaje, pracujesz
@Anakee: Ha, to jak ja na UOP.
Co do kwestii B2B wyglądającej jak UOP - co za problem? ZUS niejedna firmę już na tym uwalił, i uwala kolejne jeśli tylko znajdą przesłanki ku UOP. Ryczałtowcy również mogą się za jakiś czas obudzić jak US zakwiestionuje działalność i zażyczy sobie zwrot niezapłaconego podatku.
Nie mniej, sam tak zaczynałem i uważam, ze gdybym
Komentarz usunięty przez autora
@Prolaptop: bo nie mogę pasożytować w aż takim stopniu na ludziach którzy dużo zarabiają?
@barber-barberski: Firmy, ale nie ludzie de facto na etacie którzy udają przedsiębiorców