Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy tylko ja tak mam że wydaje mi się jakby Polska od 2019 zrobiła skok o jakieś 20 lat do przodu? Wszystko tak potwornie przyspieszylo że to aż przerazajace.

I chyba to nie są jakieś smuty starego pryka #wykop30plus ale rzeczywiście wszystko jakby skończyło do przodu. Ceny nieruchomości, pensje, inflacja, ceny zywnosci, ilość depresji, ilość samobojstw, ilość imigrantow, ilość after politycznych, ilość latwego pieniądza (influencerzy i te wszystkie freakfighty, youtuberzy, fundacja positive ways,).

I czy to jest dobre? Z jednej strony jestem pod wrażeniem ale z drugiej trochę się tego boję? Bo to przyspieszenie nie poszło w dobra stronę że wybudowalismy elektrownie jadrowa w 10 lat zamiast 20. Albo że zamiast otworzyć 1 fabryke intela otworzylismy ich 5. Nie... To poszło w zakupy na wojsko, beton, miliony imigrantow, 800+, fliperzy i deweloperzy, biznesmeni.

Tak jakbysmy wszyscy kolektywnie postanowili "a to sobie skończę z 10 pietra, szybciej przecież dotre na dół niż schodami"

Co Wy genz o tym myslicie?

#przemyslenia #pytanie #gospodarka #inflacja #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: moze starzy jestesmy. ja mam wrazenie ze od 2019 roku wszystko strasznie przyspieszylo, czas leci mega szybko, i swiat jest totalnie inny niz w 2019, za to lata 2010-2019 mam wrazenie ze byly bardzo powolne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: o 20 lat do przodu to by zrobiła skok jakby właśnie elektrownia jądrowa powstała. Po prostu zmienił się sposób pracy (więcej ludzi zarabia hajs online) i jest większe rozwarstwienie społeczne. Związki powstają praktycznie tylko przez internet i jest ich co raz mniej. Tylko tyle i aż tyle.
  • Odpowiedz
Nie... To poszło w zakupy na wojsko, beton, miliony imigrantow, 800+, fliperzy i deweloperzy, biznesmeni.

@mirko_anonim: Rzeczywistość poszła w nadpłynność monetarną spowodowaną ujemnymi realnymi stopami procentowymi oraz ekspansją fiskalną ( 800 + i emeryturki z KRUS ZUS itd)
Siła nabywcza Pensji względem 2019 nam spadła. + załamała się demografia. Nadpłynność przechwytywali zdemoralizowani cwaniacy od fejmów czy flippowania.

I Wish żyć w Polsce w którym nie ma 500 ani 800+ nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): 2019 to byl ostatni dobry rok, ceny wiekszosci uslug/nieruchomosci byly dobrze skorelowane z srednimi zarobkami. bylo tak mniej wiecej posrodku, za moja (nieduza) pensje moglem kupic zdecydowanie wiecej wszystkiego niz teraz (mimo iz pensja skoczyla mi prawie x2). poziom uslug byl zdecydowanie wyzszy - mowie o fryzjerach, budowlancach, mechanikach. nie odwalali takich akcji jak obecnie - robia byle jak i chca pieniedzy z kosmosu. w jaka strone to
  • Odpowiedz