Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy studiowanie psychologii po 30 ma sens? Mam 35 lat i zastanawiam się nad wróceniem na studia i rozpoczęciem studiów na psychologii dla magistrów i licencjatów na SWPS. Aktualnie pracuję w korpo w rekrutacji i lubię swoją pracę, ale obawiam się, że w perspektywie paru lat procesy pójdą do Indii albo zastąpi nas AI. Dlatego myślę o psychologii bo zawsze się tym interesowałem i w perspektywie paru lat chciałbym zrobić uprawnienia na psychoterapeutę bo wydaje mi się, że ta profesja nie zostanie zastąpiona przez AI. Moje obawy wynikają z tego, że studia są bardzo drogie, musiałbym kształcić się minimum 7 lat żeby dostać uprawnienia i jest olbrzymia konkurencja w postaci 24latków kończących studia. Ktoś ma doświadczenia takiej drogi i mógłby doradzić czy warto ? #psychologia #psychoterapia #studia #wykop30plus

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mirko_anonim jeśli motywacją nie są same pieniądze, a czujesz powołanie i chęć niesienia pomocy innym to zapisuj się i jedź z tematem (wiek nie jest przeszkodą moim zdaniem). Natomiast jeśli chodzi tylko o kasę, to zostaw miejsce dla ludzi z powołaniem.
  • Odpowiedz
nie zostanie zastąpiona przez AI.

@mirko_anonim: już zostaje. Nie ma żadnych powodów by twierdzić że psychologia czy nawet psychoterapia nie zostanie wyparta w jakieś formie. To nie chodzi o to, że tych zawodów nie będzie. To co teraz się nauczysz na studiach za 5-7 lat może być mało przydatne w pracy zawodowej, bo AI zrobi i zrozumiem to wszystko lepiej.

są bardzo
  • Odpowiedz
Ktoś ma doświadczenia takiej drogi i mógłby doradzić czy warto ?

@mirko_anonim: jak o psychologii wiesz tyle, ze nadal szukasz potwierdzenia i zewnetrzenj motywacji to nie warto.
Serio, nie nadajesz sie do tego, nie masz elementarnej wiedzy

Dla mnie to wyglada jakby sie 35 latek, ktory nie umie pisac na klawiaturze PC pytal czy warto
  • Odpowiedz
Z tego co kojarzę to na psychoterapię trzeba się jeszcze dostać, w sensie poza zapłaceniem kasy masz jeszcze rozmowę kwalifikacyjną i nie każdego przyjmują. No i dobrze też już pracować w zawodzie kiedy startujesz do psychoterapii, wtedy masz większe szanse na przyjęcie.

A co do sensu, no to i ma i nie ma. Słuchaj, czas i tak przeminie, możesz w tym czasie się czegoś nauczyć, albo porobić coś innego. Czy osiągniesz sukces
  • Odpowiedz
@mirko_anonim co rozumiesz przez "zawsze się interesowałeś" - przeczytałeś kilka książek czy może aktywnie się angażujesz przykładowo w coaching czy mentoring. Jeśli to pierwsze - to weź pod uwagę, że mentorem czy coachem możesz zostać bez żadnych papierów i spróbować czy praca polegająca na systematycznym wspieraniu ludzi w rozwiązywaniu ich trudności (ze sobą) w ogóle Ci odpowiada. Jeśli masz już w tym doświadczenia i czujesz, że to jest właściwa ścieżka -
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zadajesz to pytanie regularnie, liczysz na inną odpowiedź? xD

U znajomej w grupie w szkole psychoterapii jest jedna osoba poniżej 30 roku życia. Reszta między 30 a 50. Wnioski wyciągnij sam ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz