Przychodzę do was z kolejnym problemem. Mam serwer postawiony na ubuntu na którym mam MySQL. Strona działa prawidłowo i łączy się z bazą danych. Chciałbym się połączyć zdalnie z bazą danych, ale z jakiegoś powodu mam timeout i nie wiem co może być tego powodem.
W pliku konfiguracyjny bind adress jest ustawiony na 0.0.0.0 Mam użytkownika który ma zdalny dostęp do bazy danych, remote IP ustawione na % Mam odblokowany port 3306, ustawiony dostęp z każdego adres IP MySQL i serwer zostały zrestartowane
Pomimo tego, w DataGrip oraz SequelPro mam tylko timeout co do połączenia. Czy ktoś może orientuje się co może być nie tak? Postawiłem nowy serwer i mam ten sam problem.
@GreeenOne: czemu nie połaczysz się z bazą po ssh? Wystawianie mysql na zewnatrz to nie najlepszy pomysł. Zarówno SequelPro jak i w datagrip masz możliwość połączyć się z bazą właśnie w ten sposób (sql over ssh)
@GreeenOne: tak w ogóle...nie uzywaj SequelPro. On nie jest w zasadzie rozwijany od bardzo długiego czasu (od lat...ostatni updejt był chyba w roku 2016) i jest pełem błędów i kraszuje często. Używaj SequelAce to projekt bazujący na SequelPro który jest aktywnie rozwijany.
Jak projekt pójdzie na produkcje, to będzie po SSH
@GreeenOne: tak było nie zmyslam ( ͡º͜ʖ͡º) Rozwijasz paskudne praktyki a wystarczyło w 5sec połączyć się tak jak tobie pokazałem bez zmieniania czegokolwiek ( ͡°͜ʖ͡°)
Dużo pytań o to czy da się kupić spodnie na takie uda? Da się. Pytania czy jest powodzenie u kobiet? Jest. Czy wyglądam jak monstrum na codzień? Chyba nie.
Przychodzę do was z kolejnym problemem.
Mam serwer postawiony na ubuntu na którym mam MySQL. Strona działa prawidłowo i łączy się z bazą danych. Chciałbym się połączyć zdalnie z bazą danych, ale z jakiegoś powodu mam timeout i nie wiem co może być tego powodem.
W pliku konfiguracyjny bind adress jest ustawiony na 0.0.0.0
Mam użytkownika który ma zdalny dostęp do bazy danych, remote IP ustawione na %
Mam odblokowany port 3306, ustawiony dostęp z każdego adres IP
MySQL i serwer zostały zrestartowane
Pomimo tego, w DataGrip oraz SequelPro mam tylko timeout co do połączenia. Czy ktoś może orientuje się co może być nie tak? Postawiłem nowy serwer i mam ten sam problem.
Wszystko postawione na EC2 - AWS
#devops #infrastruktura #informatyka #serwer #linux #ubuntu #ngnix #mysql #bazadanych
Zarówno SequelPro jak i w datagrip masz możliwość połączyć się z bazą właśnie w ten sposób (sql over ssh)
@asdfghjkl Środowisko testowe więc nie ma takiej potrzeby. Jak projekt pójdzie na produkcje, to będzie po SSH
Używaj SequelAce to projekt bazujący na SequelPro który jest aktywnie rozwijany.
https://sequel-ace.com/
@GreeenOne: tak było nie zmyslam ( ͡º ͜ʖ͡º)
Rozwijasz paskudne praktyki a wystarczyło w 5sec połączyć się tak jak tobie pokazałem bez zmieniania czegokolwiek ( ͡° ͜ʖ ͡°)