Wpis z mikrobloga

Średnio osoba z wyższym wykształceniem będzie miała większe IQ od tej bez, ale cope to myślenie, że papierek zrobi z ciebie intelektualiste.

@leje_sage: ale nikt tak nie myśli xD
I statystycznie dobrze napisaleś - osoba z wyższym wykształceniem będzie miała wyższe IQ.
I jednocześnie statystycznie osoba z niższym IQ nie będzie
  • Odpowiedz
weź napisz jeszcze, że Bill Gates nie ma studiów i został miliarderem xD

@dobry-informatyg: o to moje ulubione :D

co prawda Bill dostał się na HARVARD i go rzucił bo chciał rozwijać firmę przynoszącą rekordowe zyski, ale to to samo co Mariuszek którego wyrzucili po pierwszym semestrze zarządzania XD
  • Odpowiedz
@niochland: jedyne co chcę przez to powiedzieć, to że jest wiele rodzajów inteligencji, i nie wszystkie są tak samo potrzebne do uzyskania stopnia naukowego więc ocenianie ludzi po ich stopniu edukacji to typowe uprzedzenie
  • Odpowiedz
@rob_m85: oczywiście, jednak istnieje coś takiego jak statystyka. I jeśli podzielić ludzi na podzbiory w zależności od wykształcenia to statystycznie inteligentniejsze osoby będą w tych z wyższym. Ale to nie jest najlepszym argument bo inteligencję trudno oszacować, ale ten argument często pada też w stosunku do dochodów które już są dość łatwo policzalne.

Jeśli podzielimy analogicznie to mamy podobną sytuację (szczególnie kiedy usuniemy z równania fejkowe kierunki studiów służące dojeniu
  • Odpowiedz
@assninja: Cope jak cope, jednak fakt pozostaje faktem, że wiedza, a inteligencja to dwie oddzielne cechy. Zdecydowana większość inteligentnych ludzi w PL ogarnia sobie wyższe wykształcenie, nawet jeżeli tak naprawdę go nie potrzebują, gdyż mają świadomość że taki papierek w niczym nie przeszkodzi, a czasem może pomóc. Z drugiej strony wyższe wykształcenie stało się teraz tak popularne i jako system nastawione na kasę, że nawet totalne ameby kończą z magistrem
  • Odpowiedz
@rob_m85: magistra? Ile ja na studiach spotkałem głupawych doktorów czy profesorów to głowa mała. Może i są świetni w swojej wąskiej specjalizacji, ale w innych kategoriach często nie różnią się w sposobie myślenia od Mietka spod budki z piwem.
  • Odpowiedz
@assninja: mam edukację i ch&ja mi to dało. Elektrycy, hydraulicy, tirowcy po zawodówce zarabiają więcej odemnie. A od nich wiecej zarabiają bizmesmeni, drposhipperzy, dziwki, pilkarze. Wszyscy mają nawet nie skończone podstawówki a zarabiają jeszcze lepiej.
Btw zwykly student to taki ktory potrafi szybko przyswajac bezużyteczną wiedzę do odpytki, a nie jakąś mądrość życiową do ktorej musi sam dojść.
  • Odpowiedz
@drobazdy: jakby nadal by zarabiali więcej od ciebie, ale za to byś nie miał edukacji, to by było lepiej? xd

protip zawsze możesz zostać jednym z tych zawodów, albo wymyślić coś nowego
  • Odpowiedz
@justkilling: Dobra ale Mariusz 40 lat po zawodówce, jest koniunkturalnym wygrywem zbudował dom dzieci pewnie 15lvl do tego 2 auta, rozbite ze stanów, i co całe życie chłop malował domki w Skien, sprzątał po koniach w Stavenger albo kładł kable w Bergen i pod koniec dnia i tak będzie lepiej ustawiony od ciebie. A to że nie czytał kanta i goethego nie oglądał kurosawy, tylko sobie obejrzy fejma i budde
  • Odpowiedz
  • 1
@assninja

tylko czemu takie tekstu najczęściej postują ludzie którzy nie mają ani edukacji ani inteligencji

To czemu w takim razie jest tyłu byłych studentów po trzydziestce, co pracują na magazynach i budowach?
  • Odpowiedz
@rob_m85: w sumie należy jeszcze podzielić inteligencje w sensie zdolności na inteligencję w sensie ogarnięcie życiowe. Bo tutaj faktycznie widać zwłaszcza u tych mega zdolnych jak bywa, że oni nie radzą sobie z rzeczywistością.

A kolejna rzecz z której zawsze cisne że takie posty zawsze dają jakieś Karyny po fryzjerstwie czy kosmetyczki. Udało im się kasę zarobić i wielkie panie. A słoma z butów wychodzi. To najczęściej te agresywne kobiety
  • Odpowiedz