Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, w ostatnim czasie zacząłem odczuwać bardzo duży dyskomfort w kolanach, wcześniej nigdy nie miałem z nimi problemu. Pierwsze objawy zauważyłem biorąc prysznic, kucając czułem że lewe kolano jest niestabilne, przeskakiwało nieco w przysiadzie, ale bez bólu. Ogólnie w tym roku przeplatałem aktywność fizyczną z nic nie robieniem (mam prace siedzącą), miesiąc treningu siłowego, miesiąc przerwy, miesiąc treningu, 2 miesiące przerwy i tak o to wróciłem na początku maja. Jestem w stanie zrobić przysiad, martwy, nie czuje bólu, ale czuje ze cos z tymi kolanami jest nie tak. Zacząłem pogrywać w badmintona, mogę normalnie grać, ale czasami mam takie wrażenie jakbym miał zerwać wiązadła. Przez ostatnie 2 tygodnie bardzo się pogorszyło, ale nie w lewym, a prawym kolanie, obrzęk z przodu kolana, piekący ból. Podejrzewałem najgorsze, czyli guzy XD Mam kilka przypadków nowotworów w rodzinie, w tym wujka który przeszedł raka kości, ale no chciałem odgonić te myśli. Teraz czytam o chondromalacji rzepki i same objawy są bardzo zbliżone, niemalże idententyczne jak te których doświadczam. Poleci ktoś jakiegoś ortopede w okolicach szczecina? Czy powinienem zrobic zdjecie rtg/rezonans przed wizytą? Jeżeli to rzeczywiście chondromalacja, to czego nie robić, żeby nie pogorszyć stanu rzepki? Chyba zacznę pracować z łóżka, bo zauważyłem, że mając zgięte kolana, dyskomfort znacznie się nasila. #fizjoterapia #kiciochpyta #mikrokoksy

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jeść kolagen albo glukozamina i oszczędzać stawy.

@vitovia: Napisaleś totalną bzdurę, którą powtarza 90% ortopedów, którzy dzięki takim radom mają wyzysk potem poprzez zachęcanie pacjentów do podjęcia próby ostrzykiwania stawu od sterydów po PRP.
  • Odpowiedz
@Poemat: mój ortopeda odradza wszelkie zastrzyki itp. Natomiast glukozamina i kolagen dają smarowanie, którego brak w chondromalacji.
Niestety polska służba zdrowia nie przewiduje innego leczenia, chyba że staw wysiednie to dopiero wtedy cos zrobią. Cóż zrobisz, taki kraj.
  • Odpowiedz
@vitovia:

Niestety polska służba zdrowia nie przewiduje innego leczenia, chyba że staw wysiednie to dopiero wtedy cos zrobią. Cóż zrobisz, taki kraj.

Zrobią. Możesz operować metodą mikrozłamań, możesz zrobić membranę kolagenową, shaving chrząstki lub zdecydować się na AIC. Na NFZ robią chyba tylko mikrozłamania (nie jestem pewien, nie rozważałem tej metody). Zastrzyki kolagenowe pomogły może jednej osobie którą znam, a spotykam się z tym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Poemat Doradziłbyś co w tej sytuacji zrobić? I tak w pierwszej kolejności muszę ustalić do mi dokładnie dolega, ale co potem tak właściwie. Zarówno ortopedzi, jak i fizjoterapeuci w Polsce, to w większości przypadków szamani, którzy kierują się chęcią zarobku, a niekoniecznie pomocy pacjentowi.

·
  • Odpowiedz
Zastrzyki kolagenowe

@bdm_bq: ja mówię o kolagenie w kapsułkach do jedzenia. I też mam IIIst.
Mi na NFZ zrobili artroskopie z czyszczeniem stawu. Ale ubytków chrząstki nie można odbudować, można tylko wspomagac.
  • Odpowiedz
@vitovia: a co to za różnica tabletki czy proch? tylko, że powodzenia w jedzeniu 15g tabsów ( ͡° ͜ʖ ͡°) był czas że kupowałem żelki/kolagen dla koni w prochu, bo wychodziło 3x taniej. Tutaj też po konsultacji z jednym z lepszych ortopedów od kolan w Małopolsce. Teraz najlepiej wychodzi KFD.

Chrząstkę można poniekąd odbudować metodą AIC. Nie jest to dokładnie to samo, ale jest to tkanka
  • Odpowiedz
@bdm_bq: kurcze widzę że jesteś obeznani w temacie. Ja tylko powtarzam co mi powiedziano i zalecono bo kolega wyżej zapytał.
Ale przyznaję że sam troszkę się czegoś dowiedziałem od Ciebie
Pozdrowko
  • Odpowiedz