Wpis z mikrobloga

Do ludzi co niedawno sobie coś kupowali.
Wybraliście dom czy mieszkanie i dlaczego.

Siostra z mężem kupiła ostatnio mieszkanie w Warszawie. W takiej cenie, że można by kupić/zbudować sobie dom gdzieś w miejscowości pod Warszawą (około 20km od miasta powiedzmy).

Jak sobie jeżdżę rowerem po tych miejscowościach i widzę tą zieleń, ogródki, ciszę, to osobiście kupiłbym mieszkanie w takiej Warszawie tylko ze względu na pracę i rozwój pod tym względem.
A tak to wolałbym mieć dom gdzieś w małej/średniej wielkości mieście.

#dom #mieszkanie #nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kantar: mieszkanie, bo jest duze jak dom, mam widok na pół miasta a nie na żywopłot, zielenią zajmuje się wspólnota, a dzieciak może wyjść i mieć pod nosem masę atrakcji
  • Odpowiedz
@Kantar: mieszkanie. Żona nie chciała, a ja nie chcę po pracy (dużo chodzę) jeszcze latać koło domu i działki. Dodatkowo musiałbym na głowę upaść żeby robić za taksówkę dla nastoletnich dzieci.
  • Odpowiedz
@Kantar: mieszkam w domu we wrocku (nie jakieś zadupie ale też nie ścisłe centrum takie 5km do rynku) i kupiłem mieszkanie, ale takie bez ogródka bo mam dość odśnieżania grabienia liści i koszenia trawnika żywopłotu etc. Prawie całe życie mieszkałem w domu, chwilę mieszkałem też w bloku i możne będę tego żałować ale na chwilę to wybieram blok bo chce usiąść po pracy w fotelu a nie pracować na 2
  • Odpowiedz
Z partnerką prowadzimy działalność pod zagranicznych klientów, w pełni zdalną, więc można było zamieszkać wszędzie, gdzie tylko jest sensowny Internet. Nie mamy dzieci w planach. Mimo wszystko zdecydowaliśmy się na mieszkanie w Poznaniu, bliżej centrum.

Wygrała duża oszczędność czasu i wygoda względem domu - po świeże bułki schodzisz w kapciach, podobnie do Paczkomatu/fryzjera itd. Nie chce się gotować obiadu to na Pyszne/Uberze znajdziesz całą gamę dań. Masz ochotę napić się wina na
  • Odpowiedz
@Kantar: Ja dopiero za jakiś czas będę się decydował, ale wychowałem się w domu z dużą działką a mieszkam pare lat w wojewódzkim w wynajmowanym mieszkaniu bo studia/praca i wiem że na pewno postawie sobie chate za miastem. Dom jest dla ludzi co lubią pracować i majsterkować w wolnym czasie czyli na przykład wykładać kostke brukową, zespawać płot albo naprawiać auto na podjeździe a nie n---------ć seriale na netflixie non
  • Odpowiedz
@Kantar: mam spore prawie 120m mieszkanie w Wawie z dojsciem w pare min z buta do metra i nie zamienilbym tego na dom pod Wawa, mimo ze oboje mozemy zdalnie. do mieszkania dokupilismy sobie dzialke rod tez w zasiegu spacerowym ponizej 10min, takze grillowac jest gdzie.
plusy:
Dzieci idace same do szkoly i z niej wracajace to jest wygoda
wszedzie blisko
mozliwosc spontanicznego wyskoczenia na miasto bo od wyjscia z domu do pojawienia sie na bulwarach wislanych wychodzi rowne
  • Odpowiedz