Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, rodzice chcą mi przekazać pewną kwotę w postaci darowizny na wklad własny, powyżej kwoty wolnej od podatku, czyli więcej aniżeli 36 120 pln. Czy wniosek ZD-S2 składam od całości kwoty, czy tylko od nadwyżki, czyli tego ponad kwoty wolnej od podatku? Preferowana forma, która zostala by użyta do przekazania darowizny, to jednorazowy przelew na moje konto.

#finanse #podatki

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kinda podpierolenie samego siebie, ale jak to będzie na przelewie to może średnio wyglądać. Z US nie ma żartów ale jakoś inaczej można to rozegrać.
Swoją drogą miałem ziomka w pracy który na platformie benefitowej z ZFŚS kupił części rowerowe a po kilku miesiącach sprzedał na OLX

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Zależy. Jak kwota znaczna to k. z kas zaczną węszyć (w sensie wrzucą w algorytm żeby sprawdzić czy starzy mogli ustukać kasę), jak ci ta kwota wolna czy mniejsza obniży sumę to może warto ją rozbić.

Do urzędnika, w szczególności tych z urzędów skarbowych trzeba zawsze podchodzić jak do agresywnego niedorozwiniętego psychopaty która trzyma spluwę wycelowaną w ciebie i który za ewentualny atak nie odpowie w żaden sposób.
  • Odpowiedz
@zzbkk: to nie jest podpierdzielenie samego siebie tylko to, co powinien zrobić - żeby nie płacić podatku daje US znać, że taką darowiznę dostał. Jest zwolniona z podatku jak to zrobi w 6 miesięcy
  • Odpowiedz