Czytam, że jak oszukuje się w sklepie, przy kasach samoobsługowych to wzywa się policję i robi się sprawę z art. 286kk. Zresztą słusznie jak oszukuje się świadomie.
Dlaczego tylko to nie działa w drugą stronę? I jak sklep oszukuje to mówi się tylko i wyłącznie o zwykłej pomyłce, a nie przestępstwie? Prawo powinno być równe dla wszystkich prawda?
@kryminalnykwadrans mi kiedyś nabili na rachunek jakieś najdroższe czekoladki. Rachunek był spory więc skapnąłem się dopiero w domu. Kasę zwrócili i było tłumaczenie, że hehe kasjerka sobie cenę sprawdzała i nie cofnęła. tak, k---a na kasie... coś czuję, że to była bezczelna próba oszustwa że strony obsługi.
@kryminalnykwadrans: masz rację, Grażynki i studenciaki pracujące za minimalną na kasach tylko czekają żeby cię oszukać i okraść ku chwale swojego pracodawcy!
@kryminalnykwadrans: W moim osiedlowym chyba oszukują, ale US. Na przykład zamiast fajek nabijają na kasę twaróg i wtedy VAT jest niższy. Z alkoholem jest identycznie. Czasami przeglądając paragony z tego sklepu łapię się za głowę xD
@kryminalnykwadrans: ale kogo "oszukujesz" na kasie samoobsługowej? Bo na pewno nie żadną osobę, a o to podstawowa przesłanka kwalifikacji prawnej czynu z art. 286 par. 1 k.k. To jest zwykła kradzież.
@kryminalnykwadrans stary a wiesz ze jak ktoś ukradnie coś że sklepu za 1 k PLN to ma karniaka a jak ktoś Ci nie zapłaci faktury za 100k to nie ma karniaka?
Kasę zwrócili i było tłumaczenie, że hehe kasjerka sobie cenę sprawdzała i nie cofnęła. tak, k---a na kasie... coś czuję, że to była bezczelna próba oszustwa że strony obsługi
Dlaczego tylko to nie działa w drugą stronę? I jak sklep oszukuje to mówi się tylko i wyłącznie o zwykłej pomyłce, a nie przestępstwie? Prawo powinno być równe dla wszystkich prawda?
#handel #zakupy #prawo
Komentarz usunięty przez moderatora
Pierwszy raz na zakupach w Biedronce?
@To_ja_moze_pozamiatam: To źle czujesz XD