Aktywne Wpisy

shaelix92 +396

źródło: targi_beauty
Pobierz
mirko_anonim +23
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie chcę wam wszystkim psuć humoru, ale to jest koniec zarobków w IT, jakie znaliśmy do tej pory. Nie wiem, czy wy ty tego nie widzicie czy udajecie, że nie widzicie? Dopiero co ktoś wrzucił wpis, że nie mógł znaleźć pracy bo 180 CV na jedno stanowisko. Jest nadpodaż programistów, firmy częściej zwalniają niż rekrutują, więc będzie wolnych rąk do pracy coraz więcej. Teraz nikomu się to w
Nie chcę wam wszystkim psuć humoru, ale to jest koniec zarobków w IT, jakie znaliśmy do tej pory. Nie wiem, czy wy ty tego nie widzicie czy udajecie, że nie widzicie? Dopiero co ktoś wrzucił wpis, że nie mógł znaleźć pracy bo 180 CV na jedno stanowisko. Jest nadpodaż programistów, firmy częściej zwalniają niż rekrutują, więc będzie wolnych rąk do pracy coraz więcej. Teraz nikomu się to w
Witam Mirki,
czeka mnie podjęcie ważnej życiowej decyzji, dlatego chciałem zapytać się tych z was, którzy są po #prawo i pracują jako #prawnik o kilka ważnych kwestii. Zbliżam się do końca swoich studiów prawniczych na UW w #warszawa, następnym krokiem jaki planuję poczynić to dostać się na #aplikacja radcowska. Na studiach pracowałem w jednej z dużych międzynarodowych kancelarii. Zastanawiam się co robić dalej, bo z jednej strony Warszawa jako miasto mnie nie porywa - dalekie dojazdy i korki, drogie #nieruchomosci, ale z drugiej strony widać, że jest praca i można robić #kariera i #pieniadze. U mnie (pochodzę z Polski zachodniej)wydaje się być spokojniej. Dlatego myślę nad powrotem w rodzinne strony do #poznan albo #szczecin. Obawiam się jednak, że ciężej mi będzie tam coś osiągnąć w tym zawodzie (większość międzynarodowych korpo ma siedzibę w stolicy). Za powrotem przemiawia, że mój #rozowypasek jest z tego regionu co ja(póki co mieszkamy w wwa), a także bliskość rodziców. Jeżeli mielibyśmy zostać w Warszawie to tylko dla perspektyw, kariery i wysokich zarobków. Żadne z nas nie ma #mieszkanie od rodziców, żyjemy na najmie(mamy łącznie zaoszczedzone jakies 150k, ale nie jest to duzo przy tych cenach mieszkań). Moje zdolności językowe to angielski B2/C1 a niemiecki B1/B2. Mam w związku z tym pare pytań.
1) Ile około zarabia na rękę taki aplikant radcowski w Warszawie? Czy jest to dużo więcej niż w takim Poznaniu lub Szczecinie?
2) Jakie są perspektywy rozwoju w takiej Warszawie w ciągu pierwszych 10 lat pracy? Dużo większe niż w pozostałych miastach? Chodzi mi głównie o korpo albo założenie własnej kancelarii. Ile wyciąga średnio taki prawnik w wwa w wieku 35 lat?
3) Czy z warszawskim dyplomem i CV miałbym łatwiej ze znalezieniem dobrej pracy w pozostałych miastach?
4) Jeżeli byłbym dobry w tym co robię, to zostając w Warszawie miałbym z czasem szansę na zasiadanie w jakiejś spólce skarbu państwa? Chodzi mi o bycie ekspertem, bez znajomości politycznych
5) Mam jeszcze trzeci pomysł - wyjazd do #niemcy a konkretniej to do #berlin i tam poszukać pracy z moim wykształceniem. Czy ma to wgl sens? Myślałem nad obsługą tam Polaków albo niemieckich firm, które chcą wejść na polski rynek. Koszty najmu w porównaniu do wwa podobne, tylko średnie zarobki dwa razy wyższe.
6) Która z tych opcji wydaje się wam najrozsądniejsza?
#praca #pytanie #pytaniedoeksperta #radca #adwokat
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
@2 - rozstrzał jest bardzo duży. Możesz klepać biedę w małej kancelarii albo wstrzelić się w rynek
2. masz wielkie perspektywy rozwoju w warszawie, tylko licz się z tym, że początkowo albo przez większą cześć swojego życia będziesz po prostu pracował w korpo jako "prawnik". W wieku 35 lat to w Warszawie powodzenia