Wpis z mikrobloga

Czym do cholery zajmuje się Scrum master? Jestem 4 lata w firmie i do naszego teamy było przydzielonych już 4 scrum masterów, a ja dalej nie wiem co oni robią.

Scrum muster:
- Dołącza do spotkań, ale ich nie prowadzi
- Scrum master nie uporządkowuje nam boarda, robi to ktoś inny
- Raz na tydzień/dwa jest retro i scrum master daje nam te same tabelki tylko przykryte inną szatą graficzną (Napisz pod smutnym lub wesołym ptaszkiem co Ci się podobało/nie podobało w tym sprincie itp.)
- Scrum muster czasem organizuje projekty dotyczący różnych ficzerów (planowanych), ale jedyne co na tych spotkaniach oczekuje to że będziemy estymować projekty o których nic nie wiemy "na czuja", a potem to i tak idzie do kibla.
- Scrum master często przy organizacji tych swoich spotkań napominał jaki to ma zawalony kalendarz (ale kurde czym?)

#it #pracait #pracbaza #scrum #programista15k
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@cyk21: Nigdy nie widziałem by nasz scrum master cokolwiek, lub kogokolwiek "poganiał". Przecież oni w hierarchii zespołu są chyba najniżej. (Czyli na równi z każdym innym członkiem zespołu).
Nasz project manager jest na tyle ogarnięty technicznie że jednocześnie jest bardzo pomocny i nie męczy buły bez powodu, ale scrum master?
  • Odpowiedz
@trochewstyd: Może klei slajdy do prezentacji, zbiera statusy tasków do exceli, ogarnia dostępy, itp.? U nas każdy head ma taką osobę, która działa jak asystent heada, ale mają w stanowisku 'assistant project manager' czy 'scrum/agile coach'.
  • Odpowiedz
@trochewstyd: ja to czasem się zastanawiam co robi PM w niektórych projektach. Owszem są tacy, że faktycznie się opiekują projektem i co potrzebujesz to załatwią, ale np. lokalnie w kontraktorni mam pmkę, co równie dobrze mógłbym gadać z psem xD- jedyną jej racą jest pytanie o zalogowane godziny, ucinanie estymat i święte oburzenie, jak będąc rozpisanym na 100% do klienta, nie podejmowałem zadań z wewnętrznego backlogu, co skwitowałem "ok, to
  • Odpowiedz
@trochewstyd: też nie mam pojęcia, u nas tym zajmuje się engineering manager na polski oddział ale zabawa w scrum mastera (czy tam agile coacha) to tylko część z jego roboty. Nie widzę jak można tym zapchać cały etat
  • Odpowiedz
@trochewstyd: Jeżeli pytasz serio: Żeby scrum miał sens, trzeba go przestrzegać. Bo to zespół dość sztywnych reguł, który ma optymalizować pracę i powodować aby spędzać na spotkaniach maksymalnie 15% pracy czasu, a to przekłada się na kolejne sztywne reguły np. ile czasu jakie spotkanie może trwać. Czyli np. scrum master po 15 minutach daily powinien powiedzieć, że czas daily właśnie się skończył i jeżeli 15 min Wam nie starcza, to
  • Odpowiedz
Czym do cholery zajmuje się Scrum master?

@trochewstyd: dba żebym nie musiał chodzić na więcej spotkań niż to konieczne. Jak trzeba coś z kimś załatwić, to wystarczy mu powiedzieć i to on się kopie z koniem, czasem przez kilka miesięcy. Zmiana kontekstu przy przełączania się między zadaniami potrafi być droga, gdzie ceną jest czas i jakość. Jeśli mogę się skupić na jednym zadaniu, to zrobię to szybciej i lepiej. Jest
  • Odpowiedz