Cześć, Troszkę pomęczyłem pracodawcę o podwyżkę, a on zaproponował mi pewną kwotę, jednak wypłacaną z innej spółki na podstawie umowy zlecenie. Jaki jest cel tego, oprócz prawdopodobnie mniejszych kosztów dla niego? #pracbaza #prawopracy #praca #finanse
Optymalizacja na skladkach zus, tzw. trójkąt umów.
Faktyczny pracodawca moze miec z tego powodu kontrolę i problemy. Art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych: „Za pracownika, w rozumieniu ustawy, uważa się także osobę wykonującą pracę na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym
fajen bo udało się naprawić lapka, laptop 13 lat, wiatraczek głośnio chodził, chrzęścił, zamówiłem nowy, zamontowałem, wymieniłem też pastę na procku na nową i śmiga cichutko, temperaturki fajne, umiem coś
Troszkę pomęczyłem pracodawcę o podwyżkę, a on zaproponował mi pewną kwotę, jednak wypłacaną z innej spółki na podstawie umowy zlecenie. Jaki jest cel tego, oprócz prawdopodobnie mniejszych kosztów dla niego? #pracbaza #prawopracy #praca #finanse
Faktyczny pracodawca moze miec z tego powodu kontrolę i problemy.
Art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych:
„Za pracownika, w rozumieniu ustawy, uważa się także osobę wykonującą pracę na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia lub innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo umowy o dzieło, jeżeli umowę taką zawarła z pracodawcą, z którym