Aktywne Wpisy
Ranger +253
Zwroty, po których wiesz, że osoba, która go wypowiedziała/napisała, jest upośledzona umysłowo.
Ja zacznę:
1. Uśmiechnięta Polska
#glupiewykopowezabawy #heheszki
Ja zacznę:
1. Uśmiechnięta Polska
#glupiewykopowezabawy #heheszki
Aokx +35
Jak chcecie dowiedzieć sie czy kobieta jest dziewicą spytajcie się jej co sądzi o tym że niektórzy meżczyźni wolą dziewice, jak poleci atak to wiadomo. Można też zadać pytanie kontrolne "co to znaczy być dziewicą?" bo lubią naginać definicje dziewictwa.
#logikarozowychpaskow
#logikarozowychpaskow
Skopiuję urywki, pozamieniajcie sobie słowo Irlandia na Polska. Polacy na Ukraińcy itp. W takim Dublinie nie jest aż tak drogo kupić mieszkanie do zarobków jak w Warszawie dzisiaj.
W sumie do nas przyjechało 2 mln obcokrajowców nagle.
itd.
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #irlandia
@acpiorundc: LOL, gdzieś już to ostatnio słyszałem. A tak poważnie to złoto, każdy powinien to przeczytać, żeby później nie bredzieć: "ale jak to się stało, nie było żadnych znaków, rynek był zdrowy" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mirek_wyklety: oczywiście, że są cykle. W wielu miejscach mamy analogię a w niektórych jest nawet jeszcze gorzej. Np. zarobki, demografia. Chociaż jak patrzysz tutaj: https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Poland&city1=Warsaw&country2=Ireland&city2=Dublin
To Polak z Warszawy na luzie by udźwignął kupienie mieszkania w Dublinie.
@kdgc: zapraszam do przeczytania całości bo jest bardzo ciekawe. Wystarczy, że np. Ukraina zwycięży to z dnia na dzień z 1 mln Ukraińców wyjedzie pozostanie 1 mln. To już automatycznie spowoduje, że
@wrzesien: a u nas nie ma znaków? Nikt nie kupuje mieszkań trzeba pchać kredytem 2% czy 0% inaczej mieszkania już nie wchodzą przez gardło.
@mirek_wyklety: porównujesz
@kdgc: mam nadzieje, że nie będzie tego w drugą stronę. Bo jak tak by było, to nagle dostaniemy znowu 2-3 mln uchodźców? Wtedy nie damy rady już wszystkich pomieścić. Polska może przyjmować stabilnie 100k uchodźców rocznie + migracje wewnętrzne żeby nie
@mirek_wyklety: u nas nastąpiło kilka problemów. Głównie to tak naprawdę wojna na Ukrainie. Przez co nagle momentalnie zabrakło mieszkań na wynajem w TOP5 miastach. Ukrainiec mi mówił, że dla żony wynajął kawalerkę na Wawrze w 2022 marzec za 1500 zł ( były tańsze, to normalna cena) potem po 2 mc przyszedł właściciel chciał
@acpiorundc:
Dla porządku:
122000/4500000=2.7%
To przeliczając z procentów na Polską populację nieco ponad jeden milion.
Do Irlandii w okresie prosperity trafiły w dużej większości relatywnie młode, zdrowe osoby (sporo mężczyzn) które przyjechały pracować. Do Polski (ale teraz także do IRLANDII) trafiają głownie osoby starsze oraz kobiety i dzieci. Tak jak pisze mirek_wyklety - są analogie, ale tego się nie da porównać wprost. Choćby
@bialy100k: tak ale spójrz na to, że tuż przed wojną mieliśmy ponad 1 mln imigrantów. Wojna dorzuciła nam następny 1-2 mln. Dzisiaj mamy około
@bialy100k: u nas też to pojawiło się w 2019 roku już. Mieszkania za szybko rosły widać było padakę w 2020 wtedy obniżyli stopy na
@mirek_wyklety: chyba do nowej normalnosci
Doprowadzili do takiego stanu ze teraz juz zadna banka nie peknie, chyba ze nagle ludzie zaczna masowo umierac albo uciekac.
Teraz to se moga nawet komunizm wprowadzic i mieszkania przydzielac z uzredu, a i tak zabraknie.