Wpis z mikrobloga

@Own3d_23: Ja się najadam i cena jest dla mnie akceptowalna.
Subway nigdy nie należał do tanich lokali. Zawsze był hejt, że drogo, tylko może nie tak często się słyszało bo jednak mało jest tych lokali.
  • Odpowiedz
@Own3d_23: duży "sub of The day", którego już nie mają w ofercie bo był za tani i za dużo go schodziło, kosztował 3 lata temu jakoś 15.99 z tego co pamiętam
  • Odpowiedz
@czaari: To prawda, ale nie w Polsce. Ogólnie lokali Subway na świecie jest więcej niż maczków (lub podobna ilość, zależy do źródła danych i ich daty). Ale tendencja jest spadkowa. Przez ostatnie lata w Stanach zamykali kilkaset lokali rocznie. Warto też zaznaczyć, że prawie 60% ich lokali jest w USA. W 2023 ktoś kupił cała tą sieć.
W Polsce mają ok. 170 lokali.
  • Odpowiedz
@Own3d_23: Najlepsze jest to, że w Subwayu nawet w centrum Warszawy praktycznie zawsze jest pusto. W centrach handlowych tak samo. Do Maca kolejka na pół galerii, do KFC trochę mniejsza a do Subwaya nie garnie się pies z kulawą nogą. Niewielu rozumie jego fenomen ale niektórzy podejrzewają, że ich właściwą działalnością nie jest gastronomia tylko robienie prania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mindrape: ja też tyle płacę, może nie w subwayu bo akurat tam rzadko bywam ale w innych gastro. Przestanę i co to zmieni? Będę musiał sam gotować xd A ceny nie spadną. Tyle kosztuje i jak chce być wygodny to tyle płacę niestety. Fajnie jakby było za darmo...
  • Odpowiedz
Jak oni to robią to nie wiem

@Vadzior:
No właśnie robią to tak, że w Polsce jadą na ogromnych marżach, a mogą je utrzymywać dlatego, że nadal mają klientów, a na zachodzie walczą o klienta również ceną.
Sam nie jestem osobą liczącą każdy grosz, szczególnie na wakacjach itp. Mimo wszystko myślę, że u nas jest właśnie o wiele większe społeczne przyzwolenie na takie przepłacanie i biznes to wykorzystuje.
Knajpy płaczą
  • Odpowiedz
@mindrape: Bardzo możliwe, nie zauważyłem po covidzie jakiś upadków w gastro. Wiadomo, coś tam padło, ale to nic znaczącego. To co było dobre dalej funkcjonuje.
No szkoda, ale jak chce pić takie piwka to będę płacił. Może jeszcze za mała konkurencja jest w takich dziedzinach jak właśnie piwa i gastro.
  • Odpowiedz
Uważam, że wynika to u nas chyba z jakichś zbiorowych kompleksów związanych z byciem obywatelami kraju na dorobku.

@mindrape:

Specyfika biedaków oraz jedno uwarunkowanie
  • Odpowiedz