Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Witam,
Jak wygląda kupno nowego mieszkania, jeśli już się jakieś ma. Chodzi o to, że mam jakieś mieszkanie, które jest warte ok 400 tys, mam jeszcze na nim niewielki kredyt, który zamierzam spłacić w max 3 lata. Załóżmy, że chciałbym sobie kupić nowe mieszkanie deweloperskie i to mieszkanie, które mam dać jako wkład własny, ale nie chciałbym też tego starego sprzedawać dopóki to nowe nie będzie gotowe do zamieszkania.
Jak to ugryźć? Jak wygląda cały proces w takim przypadku (załóżmy, że nie mam żadnego wkładu własnego oprócz tego mieszkania)? Ktoś coś podobnego robił?
Jak wygląda to od strony banku? Czy robią jakieś problemy?
#nieruchomosci #mieszkanie #mieszkania

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak wygląda to od strony banku? Czy robią jakieś problemy?

@mirko_anonim: Żaden bank nie zaakceptuje tej nieruchomości jako wkład własny ze względu na obciążenie kredytem hipotecznym. Bez względu na to w przypadku zakupu wkład własny w postaci innej nieruchomości jest akceptowany tylko przez jeden bank - Santander. W innym bankach możliwe jest zabezpieczenie na obu nieruchomościach, jednak nie zastąpi to gotówkowego wkładu własnego.

Jednym z rozwiązań jest pożyczka hipoteczna z
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jesli nieruchomość jest obciążona hipoteką to nie mozesz na nią dołożyć kolejnej hipoteki. Pozostaje finansować mieszkanie z środków wlasnych+ sprawdzenie zdolnosci kredytowej na nowe mieszkanie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no wystawiasz sobie to w ktorym mieszkasz na sprzedaz, i w umowie notarialnej mozesz sobie wpisac ze np wyprowadzasz sie 6 miesiecy po akcie, oczywiscie kupujacy musi przystac na takie warunki, ale jak najbardziej takie transakcje maja miejsce.
  • Odpowiedz