Wpis z mikrobloga

Ostatnio w robocie napisałem sobie mały program który znacząco ułatwił mi pracę i zaoszczędził wiele godzin bezsensownego klikania. Oczywiście nie zrobiłem tego sam, tylko przy pomocy chatGPT. A trzeba wiedzieć że z programowaniem mam tyle wspólnego co z drogimi samochodami, czyli nic xD. Samodzielnie bym nawet tego Pythona nie zainstalował. No i poczułem lekką dumę z siebie, pierwszy raz od bardzo dawna. Szefowi się nie pochwalę, bo w nagrodę dostanę tylko kpiny i więcej obowiązków, dlatego chwale się wam, bo nie mam komu xD.
#chwalesie #pracbaza #programowanie
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Golibroda85: No i pięknie. Jeśli pracujesz z domu to zyskałeś wiele godzin wolnego czasu dla siebie. Jeśli tylko w biurze - to nadal siedzisz w biurze...

Szefowi oczywiście nic nie mów. Powiedz tylko wtedy gdyby się d---------ł, że nie wychodzisz z inicjatywą a automatyzacja należy do Twoich obowiązków. W innym przypadku buzia na kłódkę.
  • Odpowiedz
  • 141
@Golibroda85: jeszcze w czasach sprzed GPT interesowałem się automatyzacjami etc. jako admin.
No i kiedyś poszedłem do gościa na jakieś ploty i przy okazji podpatrzylem jak pracuje.
Za godzinkę byłem u niego ze skryptem, który mu przyspieszał robotę ze 100x, a mial w zasadzie tylko to w obowiązkach.
Zamiast radości ujrzałem tylko przerażenie w jego oczach xD i dopiero po 5 sek. załapałem dlaczego. ale to dobry Ziomek był, to
  • Odpowiedz
  • 33
@dafto: w miejscu gdzie pracuje, kilka osób wykazało przerażenie po mojej propozycji automatyzacji bezsensownego klikania, bali się, że szef im obowiązków dołoży…
  • Odpowiedz
@Golibroda85: To jest zajebiste uczucie.Kiedys miałem dużo folderów w nazwie ze znakami specjalnymi, których pewien program mi przez to nie chciał czytac.Chat gpt wygenerował mi skrypt w Pythonie i za jednym razem wywaliłem znaki specjalne z kilkudziesięciu folderów gdzie ręcznie zajeloby to z 2 godziny.
  • Odpowiedz
@Golibroda85: brawo Ty! Teraz zainstaluj sobie aplikację „klicker” i na HomeOffice możesz zapuścić agenta+klickerka siedzieć i drapać się po jajkach z uśmiechem na buzi. Nawet IT nie zauważy się się o---------z.
  • Odpowiedz
  • 2
@Golibroda85 tak samo, już trzy takie appki sobie zrobiłem do bardzo konkretnych, specyficznych zadań. Oszczędziłem sobie jakieś 20h roboty miesięcznie.
  • Odpowiedz
Chat gpt wygenerował mi skrypt w Pythonie i za jednym razem wywaliłem znaki specjalne z kilkudziesięciu folderów gdzie ręcznie zajeloby to z 2 godziny.

@langer: w sumie to można zrobić również zwykłym programem do masowej zmiany nazw plików / katalogów. W Windows jest to choćby w pakiecie PowerToys. A w części dystrybucji linuksowych chyba domyślnie jest zainstalowane coś podobnego (z GUI, nie trzeba klepać w terminalu). Nie jest tutaj potrzebne
  • Odpowiedz