Wpis z mikrobloga

@sruk: Mam nadzieję robaczku, że zapisałeś się do loterii zielonej karty, już tak niewiele dzieli cię od spełnienia swojego Amerykańskiego Snu :)
@sruk: brak chodników, brak komunikacji miejskiej, gorąco, że bez klimy nie podchodź, tornada, burze. Domy z karton gipsu, które strasznie trzeszczą (można się przyzwyczaić). Wybrałeś też stan gdzie ogólnie jest tanio. Popatrz sobie na west coast (ten sam styl budowania) - ten kartongips chodzi już po 600-900.

Jak nie jesteś fachowcem, to wydasz dużo pieniędzy na maintenance. Do tego dykta w bardziej wilgotnych warunkach to dużo pleśni i grzybów…

W texasie
@del855: ale ja już gdzieś pisałem - katastralny to nie jest głupi podatek i warty rozważenia ale nikt na Wypoku nie pisał "kataster zamiast dochodowego", tylko po prostu chcą go do #!$%@?ć dodatkowo.
@sruk

@GOHAN: jest coś takiego jak pozwolenie na stałe zamieszkanie robaczku, gdybym mógł to chętnie bym sie przeprowadził

Ale byłeś przynajmniej raz w Ameryce? Prawda? PRAWDA?

@sruk: Mieszkałem w USA jakiś czas, dlatego nie zwracam na polski rynek nieruchomości uwagi. To musi pieprznąć, ale dopóki ludzie będą chętni płacić 30 lat za klatkę 50m2 bez słońca, to tak będzie.
W USA taki domek to nie jest symbol luksusu. Po prostu jest ich pełno. Na ulicy każdy taki ma - nauczyciel, pielęgniarka, mechanik. Po prostu ludzi stać. Spójrz na serial Married with Children. Tam z kolesia się śmiali,
czemu u as budoje się budynki tak że te same cały stoją w jednym miejscu od stuleci.

@topikPajak: bo mamy zimę, więc trzeba budować na fundamentach, inaczej po zimie dom trochę się przekrzywi. Oni nie mają, tzn. nie taką żeby grunt zamarzał.
taki dom w okolicach dużego miasta w polsce to minimum 2 miliony, a ten jest na przedmieściach houston w stanach i kosztuje ułamek tej kwoty

@sruk: Tylko u nas jest to murowany dom a oni robiąte chałupy z płyt OSB i bez ocieplenia bo w teksasie ciepło.
@Herubin: Nie bierze się średniej, tylko medianę. Mediana wynosi $2600/msc. Już nie jest tak fajnie co? Średnią w texasie zawyża high-tech + oil. Ale pewnie w USA nigdy nie byłeś, więc znasz je z filmów i for. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sruk: Niska jakość domów, niski standard, a przede wszystkim: MURZYNI w sąsiedztwie.

No zasadniczo tak, pytanie jak ceny domów na Wawrze wyrównały się z domami w Houston....

@del855: 22.5% Murzynów w mieście Houston, niemal zero w Warszawie.

Na Wawrze Twoimi sąsiadami są inne banany w willach po 2-3 melony, w USA w takim domu masz getto obok xD