Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #kredyt #bank #hipoteka

Mam kredyt hipoteczny jeszcze na 5 lat. Rata ok 1800 na ten moment ale tendencja spadkowa od ostatniej aktualizacji. Obliczylem sobie, że z oszczedności bede wstanie spłacić kredyt za 12msc w 100%, a na dzień dzisiejszy moge nadpłacić jakieś 30%. Która opcje byscie wybrali, zbierać i spłacić wszystko na raz czy nadplacać po te 30%? Dodam ze w przypadku splacenia teraz i za te 12 msc, zostanę z minimalna poduszką finansową.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Ja to bym....

• sprawdził wyniki! 20.8% (16)
  • Nadpłacił kilka razy po 20/30% 59.7% (46)
  • Spłacił 100% na jeden raz za 12 msc 19.5% (15)

Oddanych głosów: 77

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Przy tak niskiej racie to w zasadzie możnaby rozważyć czy te pieniądze nie mogłyby gdzieś lepiej zapracować. Chyba, że bardzo cenisz psychiczny spokój i się przejmujesz tymi ratami mocno to wtedy warto.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Need zen już osiągnałem raty mogą zostać na dłużej, ale chciałem po spłacie zainwestować w koleja hipoteke na kolejna nieruchmość. Nie mam do końca pomysłu gdzie indziej mógłbym zainwestować, bez wiekszego pokładu czasu, a giełda i krypto na takie kwoty mnie nie interesuje, zbyt duże ryzyko w przypadku mojego braku rozsądku i wiedzy.

• Odpowiedz
@mirko_anonim:

Poczytaj trochę inwestomat albo ksiazke "po prostu kupuj" i naucz się inwestować w ETFy, poczytaj o IKE i IKZE, moim zdaniem to może być lepsza opcja dla ciebie na ten moment.
  • Odpowiedz
chciałem po spłacie zainwestować w koleja hipoteke na kolejna nieruchmość.

@mirko_anonim:

no i jeszcze tak dodając to nie wiem czy ładowanie się teraz w nieruchomości to dobry pomysł, nawet zakładając, że w--------i ceni z kredytem 0% to w końcu ta korekta nadejdzie, bo u naszych sąsiadów już powoli nadeszła u nas to jest naprawdę kwestia czasu moim zdaniem.
  • Odpowiedz