Wpis z mikrobloga

@czykoniemnieslysza: Mam mieszkanie o podobnej wysokości (właśnie około 280cm, nie pamiętam dokładnie) i uważam to za dużą zaletę. Jest to kwestia typowo estetyczna, mam poczucie, że przestrzeń wydaje się sporo większa (albo w niższych mieszkaniach po prostu wydaje się mniejsza - jak to woli).
Ogrzewanie to pierdoła o ile nie mieszkasz w jakiejś starej i słabo ocieplonej kamienicy. Także moim zdaniem same zalety i brak wad.
Co do kuchni -
  • Odpowiedz
@pp93: nie no te szafki u góry są super, mi chodziło o zaprojektowanie przestrzeni blatowej i ta "mikrowyspa" xD Piekarnik i lodówka też w mocno dyskusyjnych miejscach, na pewno przetrzeć fronty trzeba co dwa dni

Bateria tak wysoko że cokolwiek będziesz wody puszczał to wszędzie nachlastane
  • Odpowiedz
Moim zdaniem wysokie pomieszczenia nie są zbyt przytulne. Pogoń za przestrzenią też się gdzieś kończy - np. salon 80m² dla większości będzie zwyczajnie mało przytulny.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Myślę, że w przypadku mieszkań, o których wspomniał OP, salon 80m2 nie będzie "zmartwieniem" wielu osób
@dzem_z_rzodkiewki: na układ nawet nie zwróciłem uwagi, w kontekście pytania myślałem, że chodzi Ci właśnie o górne szafki :)
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: to wszystko zalezy od powierzchni, jest jasne ze w malym pokoju to bedzie wrazenie studni ale przy wiekszych powierzchniach to jest super, nie ma tego wrazenia ze sufit zaraz nad lbem. Mieszkalem i w takich gdzie do sufitu bylo 3,90
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza: bardzo bym takie chciał, jeszcze jeśli powierzchnia by była tak z 70+m2 to można obudować z każdej strony 10cm wełny + potrójna GK, sufit podwieszany 15cm wełny i masz cicho, jeszcze zostaje miejsce na powieszenie wysp akustycznych pod sufitem i idealne mieszkanie dla audiofila :P A w standardowych 2,5m to po takiej operacji jak w piwnicy będzie.
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza: dla mnie to gamechanger, jakbym wybierał mieszkanie i sufity w którymś będą na 2,3m albo coś koło tego to odpuszczam. Wychowywałem się w domu, w którym sufity są na 2,6m nawet na piętrze i do tego duże sypialnie (średnio 18m) więc nie mógłbym mieszkać w miejscu gdzie nie ma wrażenia przestrzeni. Dla mnie "przytulność" to bardziej wynika z wystroju a nie z metrażu. Metraż zawsze jak największy.
  • Odpowiedz
@czykoniemnieslysza:

Jak deweloper daje 280cm to już na bogato. Pewnie dział marketingu wziął ten parametr w obroty i jest hasło "ponadstandardowa wysokość pomieszczeń" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Powiem tak - im wyższe pomieszczenia tym lepiej. Były badania i umysł lepiej funkcjonuje w wysokich pomieszczeniach, "eksploracja przestrzenna" się uruchamia. Lepiej się oddycha, wentylacja lepiej działa, szczególnie
  • Odpowiedz
@eehhh: przy drzwiach wejściowych dać próg wysoki na 5cm o który każdy będzie się potykać, na etapie robienia wylewek dać jakąś warstwę gumy SBR czy czegoś podobnego pod całe mieszkanie, zrobić dylatację od ścian i modlić się że to wystarczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz