Aktywne Wpisy
nad__czlowiek +10
#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Jarek_P +690
Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Ostatni wpis na tagu #semigodsbricks (ʘ‿ʘ)
Wczoraj doszły ostatnie elementy i ukończyłem ostatni zestaw z kolekcji m:tron.
Pierwszy wpis zrobiłem pod koniec sierpnia i od tamtej pory regularnie zamawiałem elementy i uzupełniałem zestawy, zajęło mi to więc 4 miesiące. Być może dało się szybciej, ale starałem się to zrobić jak najmniejszym kosztem a jednocześnie starałem się unikać więcej niż 2-3 zamówień na raz.
Złożyłem w sumie 22 zamówienia na BL z czego 10 w Polsce.
Cześć elementów miałem w swojej kolekcji: za ok 1200zl (średnia cena na BL)
W sumie razem z kosztami przesyłek kompletacja tych 9 zestawów kosztowała mnie około 2700zl z czego same wysyłki 700. W tym oczywiście wartość "moich" elementów.
Myślałem nad rozpisaniem tego z podziałem na poszczególne zestawy ale to bardzo syntetyczne dane które nic nikomu nie powiedzą i są obarczone dużą umownością (często zamawiałem coś przy okazji do innych celów, czasami zamawiałem więcej niż potrzebne bo cena była dobra etc., czasem klocek występujący w dwóch zestawach kupiłem w bardzo różnych cenach).
Czy zamawianie pojedynczych elementów na bricklink to dobry sposób na zbudowanie kolekcji? Przy dużej ilości zestawów tak. Z pewnością nie da się kupić tych 9 zestawów za cenę poniżej 3 tysięcy zł. Natomiast pojedynczy zestaw to rosnące lawinowo koszty wysyłki.
Np koła do Mega Core zamawiałem z 5 różnych sklepów i przy okazji domawialem też inne elementy, gdybym składał tylko ten jeden zestaw to by się kompletnie nie opłacało.
W komentarzach wrzucam wam sesje fotograficzną całej serii oraz na koniec bonus :)
Dziękuję śledzącym tag, komentującym i kibicującym (。◕‿‿◕。)
#lego #chwalesie
W książce lego "idea book 260" są zawarte grafiki przedstawiające dodatkowe pojazdy i instalacje frakcji M tron. Niektóre wraz z instrukcjami.
Coś mi się wydaje, że sobie je spróbuję zbudować w przyszłości ;)
M tron został wymyślony jako frakcja naprawcza i ratownicza, taka kosmiczna straż pożarna. Dlatego na grafikach pomagają oni chłopakom z futurona.
Na rynku amerykańskim jednak zostali opisani jako drużyna do eksploracji i wydobycia co znalazło odzwierciedlenie w innych nazwach zestawów. Co ciekawe powszechnie używamy nazw amerykańskich.
W 1990 zestaw 6989 kosztował 60$. Uwzględniając siłę nabywczą to jakieś 150$ dzisiaj.
Dzisiaj mogę temu małemu sobie sprzed 30 lat spełnić te marzenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poza tym doświadczenie ze składania starych zestawów jest zupełnie inne, kiedyś były inaczej projektowane a instrukcje to wgl był hardkor.
Na obrazku pokaże ci porównanie, oba zestawy
Wiadomo jak było z LEGO w 90. Miało się najmniejsze zestawy z serii i wierzyło, że Mikołaj istnieje i jak będzie się grzecznym to ten wielki zestaw wpadnie pod choinkę ( ͡º ͜ʖ͡º)...
Powodzenia przy rozbudowie kolekcji