Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 112
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GrimesZbrodniarz

Umysł ewoluował jako całość, a nie jego poszczególne części - zresztą tak jak cały organizm xD

Powiedz to ludziom po udarze.
Którzy nagle tracą umiejętność mówienia, rozpoznawania twarzy, czy pisania.
  • Odpowiedz
@Pan_krecik: a dziecko ma niedojrzały i trzeba zrozumieć jak funkcjonuje a nie je szturchać czy dawać klapsy, żeby ustalać hierarchię
Matka przeczekując tantrum i dajaca małemu dziecku wsparcie w zmaganiu się z emocjami, robi najlepiej jak może. Problemem nie jest zachowanie dziecka, tylko to że inni mają z tym jakiś klopot, zamiast zająć się swoimi sprawami.

Odpowiadam ci jako matka czterolatka, która nie używa klapsów i przewagi fizycznej do wychowania.
  • Odpowiedz
@KingaM Sam dostawałem klapsy i jak będę miał powód to też dam klapsa. Inaczej do małego dziecka nie przemowisz. Póki co roczne dziecko można jedynie bić po łapach a i tego do końca na początku nie kuma. Po czasie jednak wie, że to źle. Żadne słowne reprymendy nie pomogą
  • Odpowiedz
@Pan_krecik zawsze gniję z fanów bicia dzieci jako metody wychowawczej bo potem jak się robią starzy i ich dzieci są silniejsze od nich i wtedy one ich biją to jest "olaboga dziecko bije rodzica jak tak można ręką ci uschnie" xD
  • Odpowiedz
@DJ_QBC: wiem o czym mówie. To wciąż jest mało w porównaniu do tego co było. A patologia była, jest i będzie wystarczy popytać policjantów co chodzą na "domówki". Plaga s----------a nie jest przez klapsy a właśnie brak poświęcania czasu dzieciom
  • Odpowiedz
@johny-kalesonny: dla niego człowiek = małpa, nic bardziej złożonego. Co tam rozwój umysłowy, psychiczny, emocjonalny, kwestie przywiązania i tego jak to rzutuje na dalsze relacje z ludźmi oraz poczucie własnej wartości, osobowosc. Ludzkie dziecko to mała małpa, 1:1.
  • Odpowiedz
@Jagoo:

klaps to bardziej tresura na zasadzie strachu i dominacji

No bo właśnie tak jest, jak u zwierząt. Katolicy mają pogląd, że człowiek jest czymś wyżej. Ale ty chyba jesteś zwykłą lewaczką, więc człowiek-zwierzę powinno być naturalne do zaakceptowania, mam rację? Włazi ci dzieciak na głowę, to dyscyplinujesz, a do tego masz całą drabinę eskalacyjną.
  • Odpowiedz
@ciemnienie

@Pan_krecik: a dziecko ma niedojrzały i trzeba zrozumieć jak funkcjonuje a nie je szturchać czy dawać klapsy, żeby ustalać hierarchię

Dokładnie, mój wpis pozwala zrozumieć dzieci.
Wynika z niego że lepiej jest zamiast siać terror emocjonalny lub krzyczeć na dziecko.. to je trzepnąć i przytulić... Jeśli oczywiście nie
  • Odpowiedz
@GrimesZbrodniarz:

Umysł ewoluował jako całość, a nie jego poszczególne części - zresztą tak jak cały organizm xD

Jasne, wytłumacz proszę, gdzie kot przechowuje informację jak reagować na ogórka? To nie jest wyuczone, tylko przekazywane w genach. A jeśli część informacji kodowana jest genetycznie, a część jest wyuczona, to gdzie jest ta jednolitość?
  • Odpowiedz
@mattz_:

zamiast rozwijać korę przedczołową przez tłumaczenie świata i uczuć to lepiej pobudzać prymitywne instynkty, jak u małpy? Trochę to się kupy nie trzyma.

XD, obie rzeczy są nierozłączną częścią każdego człowieka.
  • Odpowiedz
@Przegrywek123 - psychologiem nie jestem, ale mózg gadzi u nas jest silny. Widzisz zagrożenie - masz do wyboru stać w miejscu w bezruchu, walka, ucieczka. Sam też miałem do czynienia z niesfornymi dziećmi i do nich gorzej jak do ściany, nie rozumieją. Często dopiero potencjalny strach przed klapsem lepiej działa jak klaps. Tylko dziecko musi wiedzieć co to klaps.

Porównajmy to do pisiorów. Do pisowca możesz mówić, że rozdawnictwo jest be
  • Odpowiedz