Wpis z mikrobloga

Na oko.press jest wywiad z dwoma profesorami od prawa handlowego i gospodarczego, którzy tłumaczą zawiłość sytuacji z TVP i wyjaśniają zrozumiale dlaczego działania Sienkiewicza są zgodne z prawem.

Link do wywiadu

W poniżej cytuję łopatologiczne wyjaśnienie:

#bekazpisu #tvpis #polityka #tvp #sejm
  • 110
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zobq: nieprawda, kodeks spółek handlowych jest konstytucyjny i wazny od lat.

@paul772: nie, KSH jest niekonstytucyjny w zakresie powoływania członków zarządu do mediów publicznych - tak jasno wynika z wyroku TK. Jest za to konstytucyjny w zakresie powoływania członków zarządu do mediów publicznych.
  • Odpowiedz
jednak jest mnostwo opinii że było zgodne z prawem

@paul772: i znowu dochodzimy do 2015 roku i późniejszych. Wtedy też na portalach typu wpolityce czy gazetapolska miałeś "mnóstwo" (cokolwiek znaczy to nieprecyzyjne określenie) opinii prawnych, że to co robi PiS jest zgodne z prawem.
  • Odpowiedz
@zobq:

PiS też zawsze znajdywał paru prawników z uczelni żeby wytłumaczyć swoje decyzje

Dobrze, że każdy prawie każdy prawnik w kraju potwierdzi, że to było zgodne z prawem, ale jedna raszpla pisowska i wychodek nam wyjaśnią, że nie, bo krrit mimo, że krrit dzięki pisiurom nie ma jak kogolwiek wybrać
  • Odpowiedz
a słyszałem jeszcze o innych watpliwościach: Sienkiewicz zmienił prezesów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy, a wg kodeksu spółek handlowych, informacja o walnym zgromadzeniu akcjonariuszy spółki publicznej musi być ogłoszona minimum 14 dni wcześniej i musi być zamieszczona na stronie spółki, i nie wiadomo czy ten warunek został spełniony. Umocowanie prawne na pewno jest tu jednak większe niż przy działaniach pisu, gdzie był wyrok TK jasno stwierdzający że nie można ustawą odbierać uprawnień KRRiT.
  • Odpowiedz
@Pituch:

Oho, widzę że nakłady na propagandę wzrosły.

TK orzekł, że kompetencje do powołania prezesa tvp ma tylko Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji

PIS zabrał te kompetencje i dał Radzie
  • Odpowiedz
@Pituch: ale to wcale nie jest takie skomplikowane i trudne. Ale nie jest też jednoznaczne.

Sytuacja wygląda tak, że istniejący jeszcze chwilę temu zarząd był powołany w sposób niekonstytucyjny. Jednocześnie TVP wprost łamało założenia odnoszące się co do mediów państwowych i nawet politycy PiS mają tego świadomość.

Jednak obecnie nie było żadnego legalnego sposobu na jego zmianę. Mieli do wyboru:
1. Przerwanie działania nielegalnego zarządu (wybranego niezgodnie z konstytucją + działającego niezgodnie z założeniami mediów publicznych) w sposób NIELEGALNY, bo sprzeczny z konstytucją (bez
  • Odpowiedz
Próbujesz imputować mi tezy, które nijak mają się do tego co napisałem i masz czelność pisać coś o argumentach.

@ZygmnuntIgthorn: jakie tezy próbowałem Ci imputować? xD

Ty mnie pierwszy oczerniłeś sugerując, że ja miałbym twierdzić, że mamy zaakceptować tubę propagandową partii i nic z tym nie robić.

@ZygmnuntIgthorn: o, zauważyłeś że moderacja skasowała obrażający mnie komentarz i zamiast mnie obrażać teraz sam robisz to co mi zarzucasz. No
  • Odpowiedz