Wpis z mikrobloga

@smooker: jeśli komuś przyszłoby do głowy powiedzieć, że gdyby Ukraina się poddała, to nie byłoby tych grobów - trupów Ukraińców byłoby tyle samo, tyle że rosyjskim zwyczajem pochowanych w masowych, bezimiennych grobach gdzieś w środku lasu - ludzi pomordowanych, których nazwiska znalazły się na listach proskrypcyjnych, czy zadenuncjowanych przez sąsiadów bo byli na Majdanie, albo znali kogoś kto był na Majdanie. Albo byli nauczycielem, lekarzem, czy urzędnikiem państwowym.
  • Odpowiedz
@Flutter_M_Shydale: no to zależy. Bo jak należysz do plemienia, które obwinia Putina o całe zło na ziemi to cię nic nigdy nie przekona. Jakby ktoś napisał, że Putin zamorduje pół miliona ludzi w lasach to byś dalej kiwał z zapałem głową.
To jest niemożliwe z przyczyn technicznych to raz. A dwa, że żeby podporządkować naród nie musisz tyłu zabijać. To nie jest tak, że każdy jest płomiennym, niezłomnym patriotą ukraińskim.
  • Odpowiedz
@Wilczynski @Flutter_M_Shydale @dominowiak Elegancko gwałcili, mordowali i chowali w byle dołach jak psy nawet Ukraińców ze wschodu, gdzie tożsamość narodowa jest płynna i ludzie niejednokrotnie nie określają się nawet jako Ukraińcy ani Rosjanie. Mieszkańcy Mariupola czy innych miast wschodniej Ukrainy nie musieli być patriotami, a już nawet nie Ukraińcami, żeby but rosyjskiego imperializmu zniszczył im życie.

Mechanizm odczłowieczania Ukraińców w rosyjskim społeczeństwie jest wszechobecny i został nakręcony na potrzeby
  • Odpowiedz
@Kwazariusz: Acha. Czyli należysz do tej sekty. No to ok.
Jeszcze niedawno mnie tu przekonywano, że jak ukraina padnie to będą wcielać tych Ukraińców do ruskiej armii i rzucą przeciw nam. Teraz jestem spokojny. Odczlowieczyli ich i następnie ich wymordują.
  • Odpowiedz
jak ukraina padnie to będą wcielać tych Ukraińców do ruskiej armii i rzucą przeciw nam. Teraz jestem spokojny. Odczlowieczyli ich i następnie ich wymordują.

@Wilczynski: jedno drugiego nie wyklucza. Przecież dokładnie to samo robili z nami - Polakami podczas zaborów, a później w czasie II Wojny Światowej. Najpierw odczłowieczyli i wymordowalilub wywieźli na Sybir elitę i prawe wszystkich kojarzonych z "elitą", reszta trafiła do 1 Armii Wojska Polskiego, pozostałym pozwolono
  • Odpowiedz
@dominowiak: ale 1 armia wojska polskigo noe była odczlowieczona. Wręcz przeciwnie. Były symbole armii polskiej, rogatywki, kapelan itd.
No i rzucono ich przeciwko Niemcom, a nie przeciwko Polakom.
  • Odpowiedz
ale 1 armia wojska polskigo noe była odczlowieczona. Wręcz przeciwnie. Były symbole armii polskiej, rogatywki, kapelan itd.

No i rzucono ich przeciwko Niemcom, a nie przeciwko Polakom.

@Wilczynski: i powiedz jeszcze że składała się z samych ochotników, to ważne. Taki Janek Kos na przykład, czy kapral Wichura. Oni wszyscy wyjechali do Rosji, bo uciekali przed niemiecką napaścią. Żyli sobie elegancko - rosja przyjęła ich chlebem i solą, aż tu nagle
  • Odpowiedz