Wpis z mikrobloga

Ropa nie jest jak to się utarło z dinozaurów, ale z antycznego zooplanktonu.
Czyli też zwierzątek, ale takich drobnych.
Jakie to ma konsekwencje:
produkty z ropy—paliwa, kerozyna (nafta), plastiki, asfalt… nie są wegańskie.
No nie mogę być wegańskie, bo są odzwierzęce.
Jeżeli weganizm polega na minimalizacje produktów odzwierzęcych to wegan powinin dążyć do ograniczenia
jazdy po asfalcie
poruszania się pojazdami (w tym samolotami) napędzanymi paliwami ropopochodnymi
używania plastików—czy to opakowań na szampon, czy obudów AGD, czy ocieplenia domu, itd
unikać przemysłu kosmicznego i satelit wynoszonych kerozyną
rur PVC
teflonowego cookware
świec i kosmetyków z parafiną
gazów i kuchenek gazowych LPG
lubrykantó, smarów
rozpuszczalnikiów, farb
okien plastikowych
lampek choinkowych z kablami z płaszczem plastikowym
drutów komunikacyjnych z płaszczem plastikowym
[po dwóch dniach ciągłego wymieniania wszystkich produktów robinych z ropy i do których używa się feedstock z produkcji ropy]
i ogólnie czegolowiek do czego było używane choćby w „homeopatycznych” ilościach produkty i półprodukty obróbki ropy, bo są to produkty odzwierzęce z definicji, do których produkcji użyto zwierząt

Czy weganie wiedzą, że ropa i jej pochodne nie są wegańskie?

#vegan #weganizm #plastik
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szalom: tak, przeczytałem całość i bardzo dziękuję za podejście do tematu serio.

Z większością się zgadzam i rozumiem (sytuacje życia lub śmierci i odchodzenie od przekonań dla takich powodów).

Fajny przykład podałeś z mięsem psa, ale w moim przypadku nie padło na podatny grunt. Mimo, że psy i koty są dla mnie ok i nie pałam w żadnym wypadku nienawiścią do nich, to nie miałbym problemu z ich zjedzeniem (psa, kota czy
  • Odpowiedz
@KingaM: w swoim poście zakładasz że lewactwo używa logiki a tak nie musi być. Oni spokojnie mogą protestować przeciwko ropie a jednocześnie podróżować samochodem bo nie połączą jednego z drugim. Oni działają trochę jak AI, potrafią o czymś mówić ale nie pojmują istoty zagadnienia i jakiekolwiek zboczenie z tematu pali im styki
  • Odpowiedz
dopóki nie zabraniają mi jesc co chce albo nie robią jakichś chorych akcji typu obrzucanie sklepów w których robię zakupy farba czy coś.

@dr-proktor: Za to Braun chodzi z gaśnicą, gasi ludzi i ludziom się podoba :P

To teoretycznie, jeżeli ktoś da ci za darmo schaboszczaka bo inaczej by im się zmarnował - można zjeść, czy
  • Odpowiedz
@fervi: co ma Braun i jego odpaly do tematu wege?

Porównałes jedzenie świni czy krowy do jedzenia ludzi? To zupełnie inna liga...

A co do dokładania - jako wege jestem na imprezie i ktoś kupił żarcie - ja nie miałem na to wpływu więc nie dokładam
  • Odpowiedz
Porównałes jedzenie świni czy krowy do jedzenia ludzi? To zupełnie inna liga...

@dr-proktor: To zależy - od biologicznego ta sama - życie chce żyć :P

ma stole. A teraz słyszę że to zależy czy miało się wpływ na to, czy dokaldalo się do biznesu czy zwierzę cierpiało i sporo jakichś dodatkowych warunków.

@dr-proktor: No to patrząc w ten sposób jeśli czegoś nie zabijesz osobiście to jest wegetariańskie? :P
  • Odpowiedz
@fervi: a jednak zwierzęta nie są na równi z ludźmi.

"No to patrząc w ten sposób jeśli czegoś nie zabijesz osobiście to jest wegetariańskie?"

Właśnie tego rodzaju bezsens staram się
  • Odpowiedz
a jednak zwierzęta nie są na równi z ludźmi.

@dr-proktor: Tak, o tym zadecydowali ludzie :P Są też religie, które zakładają, że wszystkie stworzenia boże są tyle samo warte. To ten sam problem co - ile warta jest osoba, która przeszła udar, żyje, ale jest podpięta do aparatury i lekarze nie dają szans na wybudzenie (wręcz śmierć mózgu) vs zdrowy pies. Pies powinien być więcej warty, bo reaguje, żyje, a
  • Odpowiedz
@fervi: > Nie zgadzam się z kruchymi podwalinami

Czy jeżeli świnka wychowa się w radosnym ciepłym domu, traktujemy ja jak domownika, wychodzimy na spacery i śpi z nami w pokoju.

Po 3 latach dostaje strzała w łeb czy jest uśpiona w jakiś naukowo udowodniony sposob, który nie powoduje śmierci.

Można zjeść taka świnkę jako weganin? Nie umierała w cierpieniach.
  • Odpowiedz
@dr-proktor: No umarła, więc nie. Natomiast jeśli wzięliśmy komórkę z tej świni, za pomocą magii zrobiliśmy z niej sztuczne mięso to już jest git
  • Odpowiedz
@dr-proktor: Weganie nie spożywają nic odzwierzęcego, czyli miodu ani jajek też.
Natomiast są różne motywacje, ale weźmy hipotetyczną kurkę. Kura żyje od 5 do 10 lat, ale nie opłaca się tak długo ją trzymać. Czy zabicie jej i zjedzenie może być wegetariańskie? Wydaje mi się, że tylko w kontekście takim, iż mamy maszynę, która potrafi określić dokładnie czas zgonu i jak umrze to szybko zanim zacznie gnić to ją zjeść.
  • Odpowiedz