Wpis z mikrobloga

#programowanie #janusze

Chciałbym nauczyć się programować (10k miesięcznie piechotą nie chodzi :D) i jestem całkowitym noobem. Którego języka warto uczyć się na początek? Dodam że biedackie Turbo Pascale i HTML mnie nie interesuje chyba że HTML5

Z góry dzięki za pomoc.
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

protip: daruj sobie C++, zanim nie poznasz C. To nie są te same języki. Chwyć cokolwiek do C, siądź i napisz coś prostego. Szybko poznasz, czy to w ogóle Cię wciągnie.
  • Odpowiedz
@klik34: A przede wszystkim nie trać czasu na pytanie innych od czego zacząć, bo każdy będzie radził co innego, w zależności od tego czego sam się uczył i co akurat lubi. Podejmij szybko decyzję (byle nie C++ :D) i weź się do nauki.
  • Odpowiedz
@klik34:

Do podstaw- zacznij od C jak pisze @ansic. Ogarniesz podstawy, liźniesz trochę algorytmiki, a przy tym nie będzie to bezużyteczny aktualnie pascal. Do tego masz świetną dokumentację i masę tutków/książek. IMHO odradzam na początek Jave mimo że aktualnie jest na nią straszny "hajp". Będziesz patrzył jak ciele na malowane wrota na to co się dzieje na ekranie. Masa kodu Ci się z czapy dogeneruje, rzuci jakimś nic
  • Odpowiedz
@szpieg_z_krainy_deszczowcow: @ansic: Opłaca się na start zakupić coś takiego: http://allegro.pl/programowanie-w-jezyku-c-wyprzedaz-50-wys-0-i4006704064.html

Czy jednak szkoda tych 10 zł i szukać w sieci/bibliotekach? :] Planowałem uczyć się programowania podczas zabawy w Game Maker Studio i jakoś to idzie ale biorąc pod uwagę że jest to javascript to co chwila nie rozumiem kawałka kodu i muszę szukać w sieci co to oznacza :D
  • Odpowiedz
@klik34:

Akurat mam tę książkę - materiał w niej jest raczej mocno okrojony. W sieci nie brakuje materiałów o C, możesz spokojnie czegoś poszukać.

Jeśli bawisz się w tym Game Maker Studio, to może po prostu podszkol się w javascripcie i próbuj w tę stronę? To może być dobry sposób na wstęp do programowania, bo język raczej prosty, a rezultaty od razu widać - co motywuje do nauki. Jeśli Ci
  • Odpowiedz
@ansic: GameMaker Language z tego co wyczytałem to mieszanka javascript, C++ i właśnie Pascala wiec podstawy wszsytkiego by były. Znajdę w sieci materiały C i to od niego zacznę.

Dzięki wielkie za pomoc ;)
  • Odpowiedz
@klik34: Faktycznie, teraz widzę, że to ich autorski język. Nawet jeśli, to IMO i tak możesz od tego zacząć, jeśli chcesz się pobawić GMS. Jak załapiesz mniej więcej o co chodzi, to później przejście do innego języka nie będzie trudne. Powodzenia! ;)
  • Odpowiedz
@ansic: Proszę cie. Ja nie radzę zaczynać jeśli rzeczywiście się chce od C++ to nie warto uczyć się stricte C bo to naprawdę wypacza umysł. Potem ludzie zamiast na vectorach, mapach i temu podobnych cudują wskaźnikami mallocami/new zamiast normalnie używać kontenerów rzeczy tym bardziej że się w 11 wiele zmieniło.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: C pozbawiony jest masy ficzerów C++, przez co IMO nadaje się o wiele bardziej na pierwszy język. Późniejsze ewentualne przejście na C++ powinno być raczej bezbolesne po poznaniu podstaw. Nie wydaje mi się, żeby zasypanie newbie wszystkimi dziwactwami C++ na samym początku wyszło mu na dobre. Prawdę mówiąc, jeśli już miałby się uczyć jakiegoś języka wyższego poziomu niż C, to prędzej poleciłbym mu javę albo pythona, niż C++.
  • Odpowiedz
@ansic: Moim zdaniem ludzie mają problemy z przejściem bo C++ ma sporo przydatnych rzeczy który C nie miało lub inaczej działały dołożyć do tego Boosta i już jest świetnie. Wątki, Wyrażenia regularne, typ auto, pętla foreach, ręczne ustawianie domyślnego konstruktora/destruktora, kontenery, szablony, przeciążanie operatorów, wyrażenia lambda, iteratory itd
  • Odpowiedz
@sylwke3100: No właśnie, sam widzisz ile tego jest. Według mnie to może być po prostu za dużo dla kompletnego nowicjusza. No chyba, żeby faktycznie uczył się stopniowo kolejnych zagadnień. Tak jak pisałem wcześniej, każdy ma w tym temacie swoje zdanie. Ja polecam C. :)
  • Odpowiedz
@ansic: Tyle że C jest na tym polu niepraktyczne bo np w ilu linijkach zrobisz dynamiczną tablice dwuwymiarową typu string z zadeklarowanymi wartościami w pierwszym indeksie? W C++ masz to w jednej linijce a w clC jeśli się da to zajmnie to conajmniej kilka linijek ale wydaje mi się że się nie da bo rozmiar tablicy musi być znany podczas kompilacji w C ale mogę się mylić

Iteratory to dobry sposób
  • Odpowiedz