✨️ Obserwuj #mirkoanonim Ej mirko #programowanie, opłaca się na UoP do #niemcy #programowanie jechać? Proponują mi seniorowi 8k brutto, czyli jakieś 4.4k netto, szału nie ma. Ale jakimś orłem też nie jestem, nie mam ochoty robić żadnego overemplojmentu. Co byście robili #programista15k?
A Ty niemiecki chociaż umiesz? Bo jak nie, to całe życie będziesz tam popychadłem. Moim zdaniem nie warto. Programista będzie tam żył gorzej jak w Polsce.
@mirko_anonim: Jako programista emigrujący na zachód musisz liczyć się ze spadkiem stopy życiowej. Dlatego aby wyjechać do Niemiec czy innego kraju zachodniego musisz miec pozafinansową motywację do zmiany np. masz dość Polski czy obawiasz się wojny wiec wyjeżdżasz póki jeszcze mozna.
✨️ Autor wpisu (OP): Coś tam języka umiem, ale słabo. Firma pracuje z obcokrajowcami, większość składu. Czemu od razu popychadłem, jak firma pracuje po angielsku - mieszanina seniorów i juniorów? No mieszkania drogie, jak się zapłaci za wszystko to zostanie na czysto nie wiem, 3k? Z drugiej strony może ich zus lepszy, podatków ponoć nie trzeba samemu wcale rozliczać jak się nie ma innych dochodów (!)
@mirko_anonim: To zależy od Twojego wieku, planów życiowych, tego ile teraz zarabiasz i innych. Ogólnie w Niemczech zapłacisz więcej za wynajem, więcej podatków oraz pozostałe koszty będą na trochę wyższe. Ale z drugiej strony jak np. popracujesz 2 lata, nauczysz się lepiej języka niemieckiego to w przyszłości pewnie łatwiej będzie Ci ogarnąć pracę dla firmy z Niemiec, a lepiej mieć taką opcję niż nie. Jak masz możliwość potraktować to jako
podatków ponoć nie trzeba samemu wcale rozliczać jak się nie ma innych dochodów
@mirko_anonim: u nas na UoPie też, samo się składa, możesz korygować.
Czemu od razu popychadłem, jak firma pracuje po angielsku
@mirko_anonim: mentalność Niemców, pracuję z nimi to wiem. Jeśli nie jesteś w stanie biegle po niemiecku dyskutować o architekturze to zawsze będziesz devem 2. sortu.
@mirko_anonim: 8k brutto to już ponad 5k netto (jak nie jesteś singlem to +500). A droższe życie w Niemczech to takie polskie copium - o ile nie mieszkasz w Monachium, czy jakimś innym drogim mieście. Zakupy spożywcze i atrakcje na mieście to +- poziom Warszawy. Berlin to chyba jest już nawet tańszy. Leasing na auto - tańszy, mieszkanie na kredyt - może 10% droższe niż w Warszawie bo nie płacisz
✨️ Autor wpisu (OP): No dobra, ale po co mi to wszystko?
W sensie, samochód, kredyt na mieszkanie? Najchętniej tio bym miał dacze gdzieś w górach i letniskowy gdzieś w ciepłych krajach, no i trzecie coś w kraju, bo serce po właściwej stronie. No jedzenie plus minus droższe, może spożywka nie, ale restauracje to już pewnie? W sumie sam nie wiem.
W małych miasteczkach - ponoć ludzie nieprzyjaźni, czasem nawet może im
Anonim (nie OP): Pracuję już 3 lata w Niemczech na UoP (bo innego zatrudnienia raczej nie ma poza freelancerami) i w sumie płacę więcej podatków, i płacę więcej za wynajem. Mimo tego że zarabiam więcej to poziom życia się nie podniósł a raczej obniżył. Kto co lubi, twoje pytanie można obliczyć bez problemu w kalkulatorach brutto/netto i potralach takich jak numbeo.
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Ej mirko #programowanie, opłaca się na UoP do #niemcy #programowanie jechać? Proponują mi seniorowi 8k brutto, czyli jakieś 4.4k netto, szału nie ma. Ale jakimś orłem też nie jestem, nie mam ochoty robić żadnego overemplojmentu. Co byście robili #programista15k?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Dlatego aby wyjechać do Niemiec czy innego kraju zachodniego musisz miec pozafinansową motywację do zmiany np. masz dość Polski czy obawiasz się wojny wiec wyjeżdżasz póki jeszcze mozna.
─────
@mirko_anonim: u nas na UoPie też, samo się składa, możesz korygować.
@mirko_anonim: mentalność Niemców, pracuję z nimi to wiem. Jeśli nie jesteś w stanie biegle po niemiecku dyskutować o architekturze to zawsze będziesz devem 2. sortu.
W sensie, samochód, kredyt na mieszkanie? Najchętniej tio bym miał dacze gdzieś w górach i letniskowy gdzieś w ciepłych krajach, no i trzecie coś w kraju, bo serce po właściwej stronie. No jedzenie plus minus droższe, może spożywka nie, ale restauracje to już pewnie? W sumie sam nie wiem.
W małych miasteczkach - ponoć ludzie nieprzyjaźni, czasem nawet może im
Je jestem od roku w Niemczech, pracuje w szeroko pojętym IT, jakby co pisz na priv.
──────────