To gdzie w takim razie usytuować osobę? 1. Oszczędności 2. Bez mieszkania
Tak można brać kredyt, można mieć nadal oszczędności. Ja rozumiem, że dla Was to niedorzeczne, ale tak się robi. Nie wiecie tego, bo nigdy nie staliście przed wyborem kredytu i mieszkania. Teoretyzujecie. Tak jak teraz, mogę spłacić swój kredyt od razu, ale po co mam to robić? Wolę mieć gotówkę, właśnie na niepewne czasy, niż mieć mało oszczędności nie płacić śmiesznej ratki co miesiąc.
Wiecie dlaczego wykopki nie lubią kredyciarzy? Już tłumaczę. W roku 2020 pojawiła się pandemia i nikt nie wiedział co to będzie. Czy to koniec świata, czy może już tak zostanie na zawsze, gospodarce groziła zapaść, lockdowny, bezrobocie. Logicznie myślący człowiek mając na uwadze wysokie ryzyko niepewności stara się zabezpieczyć swój i rodziny byt zbierając oszczędności, aby przygotować się na najgorsze. Co zrobili jednak lekkomyslacy ludzie? Wzięli kredyty pod korek bo "jakoś to będzie".
@mirko_anonim: nie lubi się kredyciarzy nie dlatego, że zabrali kredyt tylko dlatego, że nie muszą ich spłacać. Nie ponoszą kosztów swoich decyzji i żyją na koszt oszczędzających. Są jak to jedno dziecko, które z niewiadomych przyczyn jest faworyzowane kosztem dzieci innych w klasie.
@mirko_anonim: przecież wg spadkowiczów wszyscy brali pod korek i bez zastanowienia. A to, że ktoś może mieć i mieszkanie i więcej oszczędności od nich już kompletnie im się w głowie nie mieści. Kolejną niepojętą rzeczą jest fakt, że nie wszyscy traktują miejsce do mieszkania jako inwestycję i wolą mieszkać u siebie niż w wynajmowanym pokoju czy 40m mieszkaniu
Kto nie musi spłacać? Wszyscy spłacają, nikomu nie umorzyli nic. Kapitału nikt nie umorzył. 4 miesiące wakacji w kontekście 360 rat to jest umorzenie kredytu? Z jednej strony opodatkować landlordów, a z drugiej banki nadal mają rekordowe zyski. Zamiast Waszym lewicowym myśleniem opodatkować dużych, to wolicie opodatkować tych mniejszych. Z jakiego powodu?
Chcecie zachodniego modelu katastru, a nie chcecie zachodniego modelu kredytu na 3-4%
@mirko_anonim: To co tu piszesz dla mnie jest oczywistością szczerze nie wyobrażam sobie jak to jest żyć z miesiąca na miesiąc jako osoba w pełni niezależna i przy każdym większym ruchu tych stóp trząść się czy się budżet domowy zepnie + nie posiadać minimum oszczędności na 5 a lepiej 10 miesięcy spokojnego życia w razie wypadku, choroby, czy problemów na rynku pracy.
go, że zabrali kredyt tylko dlatego, że nie muszą ich spłacać.
@BurzaGrzybStrusJaja: haha czy Ty rozumiesz na czym polegają wakacje kredytowe i czy rozumiesz że każda ROZSĄDNA osoba jeśli może nie płacić miesiąca X raty kredytu to I TAK GO NADPŁACA dokładnie tą samą kwotą - dzięki czemu spłaca kapitał, a nie marżę banku xd?
@mirko_anonim: Jeśli ktoś brał kredyt i podpisał umowę na zmienne oprocentowanie to bierze na klatę to że oprocentowanie wzrasta. Co to jest za państwo w którym umowy są zmieniane przez państwo po ich podpisaniu. Ja nie decydowałem się na kredyt bo wiedziałem, że inflacja urwie ludziom d--y jak franki w 2008 roku, a teraz mam się składać na kredyty tych co między innymi wywołali inflację i przez których moje oszczędności
@Dietetyq: ja płacę te same podatki co wy i jeszcze dopłacam wam do kredytu swoimi oszczędnościami XD kredyciarz to ktoś kto zabrał kredyt na konkretnych warunkach, a potem jeszcze drze mordę, że należy mu się więcej mimo, że przegrał zakład z rynkiem.
@BurzaGrzybStrusJaja: o jeju, a ja płacę ogromną składkę zdrowotną a korzystam z lekarza mniej niż ktoś chory na raka xd
taka to jest logika Twoja - zwyczajnie jakbyś akurat miał kredyt to byś z tego skorzystał, tak samo jakbyś skorzystał z 500+ jakbyś miał dzieciaka i tyle
akurat tak się ułożyło, że nie udało się Tobie no i trudno będą inne okazje, ja tam nie mam pretensje do kogoś że
Anonim (nie OP): Jak masz kredyt na stałym procencie mniejszym niż inflacja to wyjdziesz na tym lepiej niż jakieś tam zwykle oszczędzanie przecież - szczególnie jak z kredytu finansujesz długoterminowo rosnący asset taki jak nieruchomość, a nie nowy telewizor ( ͡°͜ʖ͡°)
Wiadomo, branie pod kurek to też bzdura z tej drugiej strony, ale kredyt to narzędzie jak każde inne - nożna go było użyć mądrze albo głupio.
Mirasy w co gracie na androidzie dla zabicia czasu? Czasem bym w coś pyknął ale nie mam pomysłu. Bez żadnych płatności oczywiście. Gatunek dowolny. #gry #android
Mały komentarz do tego niżej:
Lekkomyślący ludzie zbierają oszczędności i obserwują. Dlaczego ja brałem kredyt wtedy? Bo wolę mieć oszczędności, kredyt i mieszkanie.
Powtarzam:
1. Oszczędności
2. Kredyt
3. Mieszkanie
To gdzie w takim razie usytuować osobę?
1. Oszczędności
2. Bez mieszkania
Tak można brać kredyt, można mieć nadal oszczędności. Ja rozumiem, że dla Was to niedorzeczne, ale tak się robi. Nie wiecie tego, bo nigdy nie staliście przed wyborem kredytu i mieszkania. Teoretyzujecie. Tak jak teraz, mogę spłacić swój kredyt od razu, ale po co mam to robić? Wolę mieć gotówkę, właśnie na niepewne czasy, niż mieć mało oszczędności nie płacić śmiesznej ratki co miesiąc.
#nieruchomosci #kredythipoteczny
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Są jak to jedno dziecko, które z niewiadomych przyczyn jest faworyzowane kosztem dzieci innych w klasie.
Kolejną niepojętą rzeczą jest fakt, że nie wszyscy traktują miejsce do mieszkania jako inwestycję i wolą mieszkać u siebie niż w wynajmowanym pokoju czy 40m mieszkaniu
Kto nie musi spłacać? Wszyscy spłacają, nikomu nie umorzyli nic. Kapitału nikt nie umorzył. 4 miesiące wakacji w kontekście 360 rat to jest umorzenie kredytu? Z jednej strony opodatkować landlordów, a z drugiej banki nadal mają rekordowe zyski. Zamiast Waszym lewicowym myśleniem opodatkować dużych, to wolicie opodatkować tych mniejszych. Z jakiego powodu?
Chcecie zachodniego modelu katastru, a nie chcecie zachodniego modelu kredytu na 3-4%
Ale myślę, że duża grupa ludzi leci YOLO
@BurzaGrzybStrusJaja: haha czy Ty rozumiesz na czym polegają wakacje kredytowe i czy rozumiesz że każda ROZSĄDNA osoba jeśli może nie płacić miesiąca X raty kredytu to I TAK GO NADPŁACA dokładnie tą samą kwotą - dzięki czemu spłaca kapitał, a nie marżę banku xd?
Jeśli ktoś brał kredyt i podpisał umowę na zmienne oprocentowanie to bierze na klatę to że oprocentowanie wzrasta. Co to jest za państwo w którym umowy są zmieniane przez państwo po ich podpisaniu. Ja nie decydowałem się na kredyt bo wiedziałem, że inflacja urwie ludziom d--y jak franki w 2008 roku, a teraz mam się składać na kredyty tych co między innymi wywołali inflację i przez których moje oszczędności
buahahaaahhaha XDDDDD dobra odklejka
Tak
Właśnie się łapiecie na to. Ma być o tym głośno, że nowy rząd nie chce tego wprowadzić, trzeba drążyć jak najbardziej.
Przecież to oczywiste, że nowy rząd nie wprowadzi wakacji kredytowych, ani BK2%, bo to pisowskie złe i okrutne programy.
taka to jest logika Twoja - zwyczajnie jakbyś akurat miał kredyt to byś z tego skorzystał, tak samo jakbyś skorzystał z 500+ jakbyś miał dzieciaka i tyle
akurat tak się ułożyło, że nie udało się Tobie no i trudno będą inne okazje, ja tam nie mam pretensje do kogoś że
Wiadomo, branie pod kurek to też bzdura z tej drugiej strony, ale kredyt to narzędzie jak każde inne - nożna go było użyć mądrze albo głupio.
Jak stopy spadły