Wpis z mikrobloga

@JamesJoyce: nie dość, że bzdury to jeszcze pisane przez nieuków.
programiści w 95% przypadkach siedzą na ryczałcie, więc nie mogą niczego wrzucać w koszty.
a "udając" nie oszukasz skarbówki, która zrobi wszystko, by podważyć taki zakup.
  • Odpowiedz
@zibizz1: jak mogą wrzucić coś w koszty uzyskanie przychody, co się robi w celu obniżenia podatku dochodowego, jeśli "nie zyskują na podatku dochodowym z tego tytułu"? jakieś głupoty mi tu piszesz. można vat odliczyć, ale to jest co innego.
  • Odpowiedz
Czemu spidersweb tak bardzo nienawidzi programistów?

@JamesJoyce: Sporo ludzi piecze dupa o to, że ktoś w tym kraju dość dobrze zarabia. Pomijam fakt, że to akurat nie programiści zarabiają dobrze (zarabiają zwykle 4-5k euro na rękę), tylko reszta społeczeństwa żenująco mało. A media robią na tym dobrze klikające się artykuły, bo wiedzą, że to wzbudza emocje. Typowe dziennikarstwo bazujące na prymitywnych instynktach. Trochę jak w polityce. Nastraszyć kogoś, wzbudzić zawiść
  • Odpowiedz
@ly000 "wrzucić sobie w koszty" potocznie oznacza odliczenie PIT i VAT jeśli tylko się kwalifikują. Dopiero żeby mi się odgryźć to piszesz "koszty uzyskania przychodu" wcześniej że na ryczałcie nie można "wrzucać w koszty"

Sens jest taki że masz taniej bo jakąś część odliczasz, VAT nawet ważniejszy bo często 23%
  • Odpowiedz
nie dość, że bzdury to jeszcze pisane przez nieuków.

@ly000: No nie wiem tak do końca. Na 100000 programistów, 5% ma firmy z możliwością odliczania. 1 na 5k ludzi to duże prawdopodobieństwo wpisania psa w koszty ( jako zwierzęcia terapeutycznego )
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: no ale gdzie skłamali xD? B2b jest po to w IT żeby uniknąć dużego ZUS i obniżyć pit... Czasem żeby Janusz mógł przerzucić trochę odpowiedzialności na pracownika... Kosztów na zakumuflowanym stosunku pracy nie ma właściwie, a programiści przynajmniej z wykopu mają się za elitę co niewiadomo jak napędza gospodarkę i utrzymuje kraj xD

Sam mam b2b jeszcze kilka dni... i to czysta prawda.
  • Odpowiedz
@ly000: mogą wrzucić w koszta VAT i ciut odliczyć. Poza tym byś się zdziwił jak dużo nie jest na ryczałcie.... U moich ziomków to pół na pół. Dużo korzysta z IP boxa
  • Odpowiedz
@Pharos: 4-5k euro na rękę to na b2b... A to mało wymierne vs UOP niestety. Kary umowne, odpowiedzialność, księgowość, mus zadbania o L4 i emeryturę.

3-4 wyjdzie większości tak realnie
  • Odpowiedz
1 na 5k ludzi to duże prawdopodobieństwo wpisania psa w koszty ( jako zwierzęcia terapeutycznego )

@dlugi-gr programista nie może wpisać w koszta psa terapeutycznego bo działalność programistów nie polega na terapii kogokolwiek. Programista może wrzucić w koszta tylko to co stanowi koszt jego działalności - telefon, komputer albo samochód jeśli dojeżdża do klientów. Psa nie może bo nie jest terapeutą. Poprzednio modne było powielanie bzdur że niby programiści wrzucają ekspres
  • Odpowiedz
Sam mam b2b jeszcze kilka dni... i to czysta prawda.

@Cachorro: to że ty kradniesz to nie znaczy że inni też kradną. Ja mam kilku klientów i nie zamierzam iść na 5 uopów. Z resztą zgodnie ze wspaniałym polskim prawem nawet nie mógłbym. Bo ustawodawca zadbał o to żebyś nie miał prawa robić dwóch etatów. Masz po prostu być biedny.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Wydaje mi się że te gazety chcą podlizać się nowej władzy w której jest lewica - a jak wszyscy wiedzą partia razem nienawidzi każdego kto jest ambitny. Masz pracować 8 godzin i oddawać 60% zarobków państwu. Oni lepiej od ciebie wiedzą ile i gdzie możesz pracować. Najlepiej to 35 godzin w tygodniu i ani chwili dłużej.
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: to że ty masz 5 klientów to znaczy że prowadzisz jdg jak trzeba, pewnie 90+% ma jednego i zakamuflowany UOP (stan faktyczny nie punkty w umowie itd.) ;) zaklinanie rzeczywistości nic tego nie zmieni. Kontraktornie na b2b też dbają często żebyś nie mógł robić 5 etatów xd

Dla mnie chore jest tak duże podatkowa nie UOP, gdzie właśnie to ten szarak powinien najmniej być rypany pitem itd. jedynie zusem
  • Odpowiedz
pewnie 90+% ma jednego i zakamuflowany UOP ;)

@Cachorro: brak urlopu oraz limitu kar umownych powoduje że B2B nie jest nigdy zakamuflowanym uopem. Zakamuflowany UOP to byłby gdybyś miał te same profity które masz na uopie. A ich nie masz, więc nie powielaj lewicowych bzdur. B2b nie jest zakamuflowanym uopem nawet jeśl masz tylko jednego klienta z którym rozliczasz się godzinowo. To zupełnie inna forma zatrudnienia z zupełnie innymi obowiązkami
  • Odpowiedz