Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: irytujesz się, że ludzie twierdzą, że lekarzem ciężej zostać niż programistą, a potem wspominasz, że jak zostałeś programistą, to i tak musisz się douczać (co nie ma nic wspólnego z samym ZOSTANIEM programistą, co i bez późniejszego douczania byłoby nadal faktem). Programistą możesz zostać po samym licencjacie czy inz który trwa niecałe 4 lata lub nawet bez studiów. Lekarz bez zdania egzaminu nie może zostać lekarzem, a same studia
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dotrwałem do końca.
1. Jeszcze masz szansę zostać lekarzem.
2. Zdrowie ludzkie jest wartością nadrzędną, więc nie ma co porównywać "zarobków". Ludzię zrobią wszystko, aby poprawić swój stan zdrowotny. Inaczej ma się sprawa z nowoczesnymi technologiami i kodzeniem. Bez tego przeżyjesz :]
3. Osobiście wiem, jak ciężka jest inżyniera i jak ciężka jest medycyna. Jeśli Ci powiem, że 99% inżynierów nie poradziłoby sobie na medycynie to mi uwierzysz? A
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @Wjolka: Oj byś się zdziwiła :D

@Fattek: @jalop nie wiem czemu odebraliście wpis jako cokolwiek ambicjonalnego, ale ok. Kuzynowi życzę jak najlepiej, liczę że będzie z niego dobry lekarz. Zostanie lekarzem jest trudniejsze niż programistą - ok, oczywiście to prawda, ale lekarz po specjalizacji w zasadzie ukończył swój "cykl" wszelkiej maści awansów. Dobicie do poziomu seniora programisty zajdzie tyle samo co dojście
  • Odpowiedz
Inaczej ma się sprawa z nowoczesnymi technologiami i kodzeniem. Bez tego przeżyjesz :]

@jalop: Jesteś pewny? Jednostka może przeżyje, cywilizacja już potrzebuje całej branży IT jak tlenu.

Inna sprawa, że jak cywilizacja upadnie, to lekarz bardziej się przyda niż klepacz CRUDów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim przestałem czytać po pierwszym akapicie. Studia co do zasady wymagają jedynie staranności, żaden wyczyn skończyć polibudę lub lekarski, de facto większość rzeczy jest w stanie się wyuczyć zdeterminowany szympans.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie wszystkie pytania na LEKu są z ogólnodostępnej bazy pytań. Jak chcesz się wypowiadać na jakiś temat to dobrze byłoby się odpowiednio zorientować. Nie wiem też jaki jest sens porównywać dwa różne kierunki, brzmi jakbyś miał jakiś kompleks względem kuzyna.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Lekarze - opowiadanie naokoło jak trudne jest dostanie się i studiowanie lekarskiego. Ego oparte na fakcie bycia lekarzem. W razie utraty prawa wykonywania zawodu pewnie nie widzieliby jak dalej funkcjonować na tej planecie.
IT - prawdziwi wymiatacze siedzą w piwnicy, więc ludzie nie mają z nimi specjalnie kontaktu. Reszta opowiada co najwyżej o chlaniu na studiach i obijaniu w robocie.

• Odpowiedz
że lekarz to jakaś elita wszystkiego, omnibus, enigma,

@mirko_anonim: Kilka lat temu tak było, teraz pis pootwierał zawodówki z kierunkiem lekarskim na każdym zadupiu gdzie przyjmują wszystkich, liczba przyjmowanych wzrosła o 300% więc prestiż tego zawodu lada moment legnie w gruzach jak wypuścimy półanalfabetów z dyplomami ... trochę to śmieszne, trochę straszne.
  • Odpowiedz