Wpis z mikrobloga

"Nie może być tak, że 50 tys. ludzi weźmie teraz kredyt na 2 proc., a od stycznia 2025 roku kolejni będą brać kredyty 0 proc. Byłoby to niesprawiedliwe — twierdzi nasz rozmówca z kręgów Lewicy."

Ale to, że 50 tys ludzi weźmie kredyt na 2% podczas gdy niezliczona rzesza frajerów tkwi na 8-10% - to już słuszne i sprawiedliwe? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci
  • 90
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Sebik w ogole sie nie doklada do tego programu bo te resztki ktore on wplaca zużywa jako obywatel bo to są zbyt male kwoty, ida na drogi, jego opieke zdrowotna, wojsko, policje itd, na socjal z tych pieniedzy juz nie ma kasy, gdyby nie osoby zarabiajace duzo to nie mielibysmy żadnych programow socjalnych wiec czemu te osoby tez nie mialyby czegos od życia, czy musza byc zawsze dojną krową i
  • Odpowiedz
  • 0
czemu te osoby tez nie mialyby czegos od życia

@niko444: A czemu Ty nie oddajesz kasy Dominice Kulczyk, ona płaci w podatkach 50x więcej od Ciebie, czemu to ona nie ma mieć czegoś od życia??

Mam nadzieję, że nie pytasz na serio, czemu nie powinnyśmy mieć systemu, w którym biedni zrzucają się na bogatych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Lewica jest przeciwna dopłatom do kredytów

@zjadlbym_kebaba: Wiem,
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: wyjasnilem ci ze to panna Kulczyk zrzuca sie na nas a nie biedni na nią, poza tym nie moze byc niesprawiedliwosci takiej ze ja nawet bedac bogatym za ten program zaplace nie dosc tym że w podatkach to jeszcze ze mieszkania beda drozsze, ludzie mają żyć w sprawiedliwym świecie albo ten program jest dla wszystkich albo dla nikogo, pani Kulczyk też może brać 500plus, tak samo powinni mieć możliwość wziac
  • Odpowiedz
  • 0
@niko444: No ja się zgadzam z Twoim przesłaniem.

Natomiast za bardziej absurdalny uważam system, w którym ktoś z 300k na picie rocznie bierze dopłaty, a ktoś, kto ma 60k na picie mu w podatkach finansuje mieszkania. Czyli to, co teraz.

Powinno być albo dla każdego, albo (ostatecznie) ostre kryterium dochodowe.

Rozumiem Twoją niechęć do wszelkego socjalu, ale na wyrównywaniu szans korzystamy wszyscy. Dlatego np. publiczna edukacja się opłaca. Tak, płacisz na
  • Odpowiedz
@majkel88 XD widać, że nie brałeś kredytu i piszesz bajki, bo w 2021 oprocentowanie całkowite to było w okolicach 3-3,5% przy stopie ZMIENNEJ bo zapominasz o marży. Na stopie stałej oferty zaczynały się od 5% w górę. Jeśli ktoś refinansował ostatnio w najlepszym momencie to ma 7% ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Dalej brniesz w swoje projekcje i stosujesz jakieś wyparcie faktów. Niby się zgadzasz, a za chwilę stosujesz manipulację albo nie rozumiesz podstawy jak działają podatki i budżet. Z twoich słów wynika, jakby że ten co ma 60k na picie to jego podatki idą tylko na finansowanie mieszkań, a ten co ma 300k na picie to, co podatków nie płaci?
Płacisz podatek i on jest budżecie procentowo tak samo rozkładany na
  • Odpowiedz
  • 0
Dalej brniesz w swoje projekcje i stosujesz jakieś wyparcie faktów

@Wolfers: Ani jedno, ani drugie.

Fakty są takie, że z podatków ludzi masz jakąś pulę pieniędzy. I jeśli z tych pieniędzy chcesz dać jakąś kwotę na mieszkalnictwo, to ta sama kwota nie trafi do sektora edukacji, służby zdrowotnej, etc. Coś za coś. I teraz wytłumacz mi, dlaczego i jakim prawem te podatki mają być rozdawane na prezenty dla bogaczy, skoro w
  • Odpowiedz
Jak już skończysz podstawówkę i wejdziesz w dorosłość życie cię fajnie zweryfikuje.

@onomatopeja_: życie to niedługo zweryfikuje tych z poglądami jak twoje, że każdego kto chce powinno być stać, gdy w polsce ceny nieruchów urosną do takich jak za granicą, gdzie 60% społeczeństwa siedzi na wynajmie bo ich nie stać na kupno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin ależ proszę nie stosuj mi tu argumentów wywołujących strach, że mam się bać o moje życie, jeśli nie zrzucę się gorzej ustyuowanych.
Wydaje mi się, że tutaj już mieszasz sytuacje bogaczy i ludzi przywilejami jak politycy, którzy przyznają sobie premie, lub decydują o tym, kto ma dostać pieniądze.
Także są bogacze i bogacze u władzy jeśli o to Ci chodzi. Bo nie rozumiem o jakich prezentach tu mowa.
TVPiS, jak wyżej.
  • Odpowiedz
Ale to, że 50 tys ludzi weźmie kredyt na 2% podczas gdy niezliczona rzesza frajerów tkwi na 8-10% - to już słuszne i sprawiedliwe? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Yuri_Yslin: tu nie chodzi o ludzi tylko o deweloperów z nawisem mieszkań na sell, których budowe rozpoczęto w latach 20/21 i 22.

bo w 2021 oprocentowanie całkowite to było w okolicach 3-3,5% przy stopie ZMIENNEJ bo zapominasz o marży.
  • Odpowiedz