Czy na wyniki lipidogramu mogło mieć wpływ to że dzień wcześniej około godziny 22 jadłem bagietkę czosnkową, a ostatni raz jadłem około 1-2? Badanie robiłem na czczo około 15:45. Choć morfologia wyszła w porządku i wszystko mieści się w wartościach, to lipidogram wygląda niepokojąco. Czy taka bagieta z masłem czosnkowym dzień wcześniej mogła sporo przekłamać? Nie jestem na keto ani nic z tych rzeczy jakby co. Takie bagietki jem raczej rzadko, masła też nie jem. #lipidogram #cholesterol #medycyna #zdrowie #keto #dieta
@Fytyny93 @darek-jg to ja to źle czytam? W trzecim rzędzie jest napisane że wartość poniżej 1,8 oznacza ekstremalne ryzyko naczyniowe, a wynik z badania to 1,46.
Poniżej wychodzi bardzo duże ryzyko poniżej 1,4 a wynik z badania to 1,25
@Borealny: to są normy zależne od pacjenta, jakbyś miał choroby naczyniowe przewlekłe to miałbyś te niższe zalecenia a jak ogólnie jesteś zdrowy to wyższa norma wpada
@Borealny: Nie jest napisane, że oznacza. Przeczytaj jeszcze raz. To są wartości w zależności od tego czy masz rozpoznane ryzyko czy nie. Jeśli jesteś po zawale to prawidłowa wartość to < 1.0 jeśli nie masz takiego rozpoznania i jesteś w pełni zdrowy to < 3.
@darek-jg @Fytyny93 myślałem że badania mają właśnie wykrywać nieprawidłowości, a nie że wyniki odnoszą się do nieprawidłowości które zostały już wykryte. Co jeśli ktoś ma dużo cholesterolu, a nie wykryto jeszcze problemów z sercem i naczyniami?
@Borealny: Jeśli nic się nie dzieje z sercem i nie ma przewlekłego nadciśnienia to wartości z ostatniej kolumny będą dla niego odpowiednie. Jeśli ma więcej cholesterolu niż maks z tej tabelki mimo to, to jest w zagrożeniu wytworzenia się nadciśnienia cholesterolowego w ciągu x lat. To się odkłada w żyłach latami zanim zacznie zagrażać zdrowiu.
#lipidogram #cholesterol #medycyna #zdrowie #keto #dieta
źródło: wyniki lipidogram
Pobierzźródło: Przechwytywanie zawartości sieci Web_3-11-2023_181010_
PobierzPoniżej wychodzi bardzo duże ryzyko poniżej 1,4 a wynik z badania to 1,25
@Borealny: hahaha nie