Wpis z mikrobloga

@gorzki99: no ma z budżetu, to nie tak jak w kucowskim rozumowaniu, ze to twoje i moje pieniadze. Sa to pieniadze "panstwa". Ani ja ani ty nie mamy zadnych roszczen do tych pieniedzy. System panstwowy jest na tym zbudowany ze jako obywatele juz jestesmy systemowo dluznikami, i placimy podatki ktore sa jednym z zrodel pieniedzy dla pozniej rzadu. No ale to chyba truizmy. Czekam na wyprowadzenie mnie z bledu
  • Odpowiedz
balcerowicz wszystko r------l

@KomendaGlownaPolicji: ze tak powiem... XD

Najpierw sie doucz a potem wypowiadaj - calkiem dobra opcja.

Jasne ze swoi na tym zarobili bo tak jest zawsze. Ale przynajmniej kierune byl dobry. I oprocz temu ze swoi zarobili to reszta sza do przodu.
  • Odpowiedz
no ma z budżetu, to nie tak jak w kucowskim rozumowaniu, ze to twoje i moje pieniadze. Sa to pieniadze "panstwa". Ani ja ani ty nie mamy zadnych roszczen do tych pieniedzy. System panstwowy jest na tym zbudowany ze jako obywatele juz jestesmy systemowo dluznikami, i placimy podatki ktore sa jednym z zrodel pieniedzy dla pozniej rzadu. No ale to chyba truizmy. Czekam na wyprowadzenie mnie z bledu

@Theo_Y: Wlasne
  • Odpowiedz
@biaukowe Plan Balcerowicza tak na prawdę nie był jego planem. Był to ułożony plan prywatyzacji, ale nie było żadnego ekonomisty który chciałby firmować to swoim nazwiskiem.
W końcu znaleźli młodego Balcerowicza który zgodził się na zostanie twarzą prywatyzacji.
Dzisiaj Balcerowicz uważany jest za reformatora i jemu przypisuję się zasługi/złodziejska prywatyzację (wybierz co wolisz).
Prawdziwymi ojcami Planu Balcerowicza są
dr Gomułka, dr Kawalec, dr Misiąg
  • Odpowiedz
  • 0
W końcu znaleźli młodego Balcerowicza który zgodził się na zostanie twarzą prywatyzacji.

Prawdziwymi ojcami Planu Balcerowicza są

dr Gomułka, dr Kawalec, dr Misiąg

@Colin90 Balcerowicz jest starszy niż tych dwóch ostatnich.
  • Odpowiedz
@biaukowe: Alternatywą dla prywatyzacji była oligarchizacja jak na Ukrainie, Rosji czy Białorusi. Nie wielu z Was pamięta, ale Polska w latach 90tych to był zacofany skansen. W większości firmy państwie to były partyjne folwarki gdzie największe kompetencje menagerskie miała sprzątaczka, bo była w RFN kilka lat temu po maturach na wycieczce.

Samo Państwo raczkowało, nie miało kasy na inwestycje na pensje dla budżetówki, nie było autostrad, dróg szybkiego ruchu większość
  • Odpowiedz