Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W co zainwestować 100k z nastawieniem na większy zysk, w 5-cio letnim horyzoncie czasowym?

Myślę o dywersyfikacji portfela, aktualnie mam 200k w EDO. Kupowałem to, bo było dość proste w zrozumieniu, praktycznie bez ryzyka. Teraz chciałem zdywersyfikować portfel, włożyć kasę w coś o większym ROI, ale też przesadnie bez ryzyka i o niskiej zmienności (volatile bodaj) - nie chcę się w nocy budzić, żeby sprawdzać cenę czy coś.

Kwestia jest też taka, że kasy mi przybywa (10-15k msc), I to też chciałbym w coś wkładać, żeby nie leżało.

Jaka strategia będzie odpowiednia? Czy te boty bankowe są coś warte? Albo doradcy finansowi/maklerscy w banku? Fundusze inwestycyjne/hedgingowe? Nie mam za bardzo czasu, żeby się wgłębiać w giełdę, analizować spółki itp - pracując, mam większy zarobek. To ma być dodatkiem, dlatego nie chcę być zmuszony poświęcać dużą ilość czasu oraz emocji/nerwów na to.

#gielda #finanse #inwestycje #pieniadze #ekonomia

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@programista15cm: Bez urazy, ale bardzo lubię takie porady. Zupełnie jakby stawianie domków to było takie hop siup jak kupno ETF, którego można dokonać siedząc w piżamie przed komputerem.

Moją odpowiedz jest taka: Skorzystaj z IKE i inwestuje w ETF na szeroki rynek. np. Vanguard FTSE All-World UCITS Acc LUB Shares MSCI ACWI UCITS
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP):

Nie mam za bardzo czasu, żeby się wgłębiać w giełdę, analizować spółki itp

Możesz inwestować we wszystkie spółki zamiast wybierać pojedyncze. Czyli w indeksy giełdowe (byle nie WIG).
Np. w rynek US - S&P 500 albo cały świat - FTSE All-World / MSCI
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @dzem_z_rzodkiewki: to jakiś pajac odpowiadał, nie ja xD

@Chandox @Jimmy_PoP @dzem_z_rzodkiewki - rozumiem, dziękuję. Pytanie ad. IKE & IKZE, bo nie wiem czy dobrze to rozumiem. To są de facto konta maklerskie, jednak są zwolnione z podatku belki (o ile wypłacę po 60 r. życia, wpłacę przez 5 lat itp), dodatkowo z limitami wpłat, tak? Jeśli tak, to może być pewnym dodatkiem,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim planujesz żyć tylko 60 lat że IKE i IKZE nie do końca Ci odpowiada? Przecież jak możesz odłożyć tyle co napisałeś to w 3 miesiące masz wypełnione wszystkie limity na cały rok, a kolejne 9 miesięcy możesz inwestować na kontach opodatkowanych. Jak już nazbierasz kupę siana to przecież nie musisz zamykać IKE i IKZE. Najpierw wykorzystujesz kasę z kont opodatkowanych, a dopiero później z IKE, IKZE. Za te 20 czy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1. w IKE możesz inwestować i nie płacić belki i od tego co nie zabierze ci podatek działa %. Więc po 10-20 latach jesteś na plus mimo opłacenia belki na koniec
2. szukasz etfów akumulacyjnych które reinwestują dywidendę. ten co podałem taki jest. Z dywidendą jest ich dużo ale mi się nie chce
tego rozliczać
  • Odpowiedz