Aktywne Wpisy
Mój syn właśnie został zawieszony w prawach ucznia i szczerze, nie mogę uwierzyć w powód. Podobno przyłapali go na 'praktykowaniu nekromancji' - chciałbym, żeby to był żart. Szkoła wpadła w panikę, kiedy odkryli, że robił jakieś małe 'rytuały' podczas przerw. On i jego koledzy czytali jakąś księgę zaklęć, którą znaleźli w internecie. Potem próbowali 'przywrócić do życia' klasowego chomika, który zmarł w zeszłym miesiącu. Jasne było trochę dziwnie widzieć to kółko, które
domkasromka +3
#hotelparadise tak trochę zejście z tematu. Które, akcje najbardziej zapadły wam w pamięć z poprzednich sezonów, zarówno te śmieszne jak i jakieś draki. Mi się właśnie przypomniał fastiwal płaczu w piątym sezonie jak Kuba zaczął płakać, a cała reszta za nim.
@Krolik: co wy macie z tymi monitorami do programowania? kompleksy ze to zwykla praca biurowa?
@yhbgrobdoivbvwamsv: nie, po prostu niektórzy dbają o zdrowie i nie chcą psuć sobie wzroku patrząc 8h na literki rozmazane antyaliasingiem.
@Heady1991: trudno żeby nie miało przy cenie 5-10x niższej. Ale nie wierzę że 4k jest 5-10x tańsze w produkcji. Jakby można było dostać 27" 5K lub 32" 6K max 2x drożej czyli za 3-6 tysięcy to na pewno byłby na nie olbrzymi popyt.
Btw - wg powszechnie stosowanej ekonomii wysoka cena czegoś
Dodatkowo jest 2x większą szansa na bad pixele.
Dodatkowo trzeba to produkować w większym ppi, które jest droższe.
Na 5k jest mniejszy popyt, a 4k ludzie kupują, bo marketing, oraz do filmów i gier, oraz cena (samo spełniająca się przepowiednia - drogie bo nikt nie kupuje, nikt nie kupuje, bo drogie).
Zobacz
@yhbgrobdoivbvwamsv: xD
@Krolik: Pokaż mi matrycę w smartfonie która ma realne 100MP ( ͡° ͜ʖ ͡°) Takie matryce są w aparatach średnioformatowych, np. Phase One z serii XF - np. IQ4 100MP za skromne 48 000USD.
Np. Obydwie kamery iphone X to ok 32$ z 380$ kosztów produkcji. Gdzie cały smartphone kosztował na premierę 999$. Więc nawet jak będzie komponent 2x droższe, to niewiele Ci to zmieni.
Monitor to w zasadzie obudowana matryca z zasilaczem i jakąś stosunkowo tanią (w potownaniu do matrycy) elektroniką, gdzie czesto jest to ponad 90% całości.
Teraz porównaj cenę tego samego monitora w różnych wielkosciach 4k@24 i 5k@27: (To chyba to samo, ciężko mi stwierdzić z
@Krolik ale w Wordzie, Excelu czy w pierdyliardzie innych programów nie związanych z programowaniem też są literki
@Leniek: gdzie napisałem, że nie stać? Bardziej wyraziłem zdziwienie, że 4K tak tanio w porównaniu z 5K i 6K. Oczywiście że jak się kupuje monitor raz na 10 lat to nie jest problemem wydać 20k.
@yhbgrobdoivbvwamsv: monitory, klawiatury, kubki na kawę, koszulki.
Ale w każdej grupie są ludzie z powaznymi kompleksami