Aktywne Wpisy

dekarzciesla +122
Pewnie się nie przebije ale chciałbym zgłosić bohatera do nagrody dzbana roku. Dzisiejszego dnia doszło do poważnego wypadku na autostradowej obwodnicy Wrocławia. O korytarzu życia nic nie będę pisał, ale oczywiście pojawił się jakiś "sołtys z podwarszawskiej wsi" który włączył światła awaryjne i dumnie podążał za karetką. Niestety nie zdążyłem uchwycić twarzy łysego klauna za kierownicą.
źródło: 1000015743
Pobierz
Druga ciekawa mapka - mniej więcej się zgadza - Czech jest lekko bardziej bogaty niż Polak, Niemiec jest 3x bardziej bogaty niż Polak.
Zaskakuje Białoruś
https://www.idealista.com/en/news/property-for-sale-in-spain/2023/12/26/162659-the-median-wealth-per-adult-in-european-countries-spain-does-not-fare
#ciekawostki
Zaskakuje Białoruś
https://www.idealista.com/en/news/property-for-sale-in-spain/2023/12/26/162659-the-median-wealth-per-adult-in-european-countries-spain-does-not-fare
#ciekawostki
źródło: image
Pobierz

Tak jak taki prosty janusz, co na tortiję mówi tortilla. No bo jest l przecież, to czyta jak l. Tylko że u nas się takie coś wyśmiewa i o ty nieuku haha nie umiesz poprawnie debiluuuu.
A japońcy to mają w dupie i se czytają po swojemu i c--j. I fajne to jest.
@PiersKurczaka: na Mirko? Powodzenia
Tam k---a nic
@Limonene: to nawet chyba jest "puużo". Mi podoba się spolszczenie hiszpańskiej nazwy miejscowości "La Jonquera" (jeden z największych parkingów w EU i kultowe siedlisko wszelkiej rozpusty w każdym kolorze skóry) - wymawiane powszechnie przez kierowcow jako "dżangłera"
HiFi wymawia się haj-faj (czytamy hajfi). WiFi wymawia się łajfaj (czytami wifi). Titanic wymawia się „tajtanyk” (wymawiamy TYTANIK). Mustang wymawia się w polskim zapisie MASTAN (wymawiamy po polsku mustang). Tak jest w sumie z
@Kalan: ja mówię oszołą, jako znak przyjaźni polsko-francuskiej XD
@PiersKurczaka: Ale tego faktu nie da się przełożyć na pismo za pomocą alfabetu gdzie znaki reprezentują dźwięki. Po pierwsze, ujednolicenie alfabetu wiąże się z tym ze ten sam znak odpowiada różnym dziękom zależnie do języka w którym mówi dana osoba. A czytając cos w obcym języku każdy bedzie wstawiać swoje własne dziwęki pod te literki.
A
źródło: generalized
PobierzKomentarz usunięty przez autora